Cervantes Sözleri

 Cervantes Sözleri


Cervantes İspanyol şair, romancı ve yazardır. Genç yaşta başladığı edebiyat hayatında denemeleri ve tiyatro eserleri ile kısa sürede tanınan bir  yazar  olmuştur. Ayrıca İspanyol edebiyatında  roman geleneğinin başlatıcısı olarak kabul edilir.


Cervantes sözleri şunlardır:


“İnsanoğlunun düştüğü hatalardan biri de budur zaten. Başkalarını eleştirmekten kendisini tanıyacak zaman bulamaz.”

“Ava giden avlanır diye düşünmeden, dünyayı dolaşıp olmayacak şeyler peşinde koşacağınıza, sakin sakin evinizde otursanız daha iyi olmaz mı?”

“İnsanın her günü bir olmaz; insan her gün neşeli olmaz.”

“Kimse, kimsenin gönlünde yatanı bilemez.”


“Her şeyin çaresi bulunur, çaresi olmayan bir tek ölüm; ömrümüzün sonunda hepimiz istesek de, istemesek de, onun boyunduruğuna gireceğiz.”

Kendini yönetemeyen kişi, başkalarını nasıl yönetecek?

“Hemen akıl vermeye kalkar verecek aklı olmayan.”

“Bu dünyada bir insanın yapabileceği en büyük delilik, kimse öldürmediği halde, sırf keder yüzünden kendini ölüme terk etmektir.”

“Çocukları küçük yaşlarından itibaren, fazilet, terbiye, ahlaklı alışkanlıklar yoluna sevk etmek anne babaya düşer; böylece çocuk büyüyünce, yaşlılıklarında kendilerine destek, torunları için de şeref kaynağı olur. Ben çocukları şu veya bu bilim dalında tahsile zorlamaya doğru bulmuyorum ama ikna etmenin de zararı olmaz. Eğer Tanrı bir çocuğa, tahsiline imkan tanıyan bir anne baba bağışlamışsa, yani talebe, ekmeğini kazanmak için okumaya mecbur olmayacak kadar talihliyse, bence, en fazla temayül gösterdiği bilimin tahsiline devam etmesine izin verilmesi gerekir.”

"Bana sorarsanız, yeryüzünde, insanın kaybettiği hürriyetine kavuşması kadar büyük bir mutluluk yoktur."


"Kimileri imparator rolü oynar, kimileri papa; kısacası, bir tiyatroda bulunabilecek bütün roller vardır. Ama sonunda, yani hayatın sonuna gelindiğinde, ölüm herkesin sırtından, onları birbirinden ayıran giysileri çıkartır; mezarda herkes eşittir."

“Tanrı'nın yardımıyla talih döner, bugün kaybedilen, yarın kazanılır.”

“İnsanların bir kısmı şerefli idealler peşinde ömür tüketirken, diğer büyük bir kısmı köleliği, dalkavukluğu, başkalarını aldatarak mal biriktirmeyi tercih ederler. Çok azı da gercek din yolundan giderler.”

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme