“Çocuklar Irk ve Din Bilmezler, İnsan Ayrımı Yapmazlar, Ölçütleri Sevgidir. Nefreti Büyüklerden Öğrenirler." Sözü İle Kompozisyon

 “Çocuklar Irk ve Din Bilmezler, İnsan Ayrımı Yapmazlar, Ölçütleri Sevgidir. Nefreti Büyüklerden Öğrenirler.” Sözü İle Kompozisyon


Dünyanın en masum, en sevgi dolu, mutluluklarını en iyi ifade eden ve insanlara yansıtan kimseler çocuklardır. Çocukların bildiği tek şey sevmek, sevilmek, oynamak ve masum davranışlarda bulunmaktır. Çocuklar iki yüzlü değildir, yalancı değildir, güvenilmez değildir. Çocuklar ırk ve  din bilmezler.


Şu çocuk beyaz ya da şu çocuk siyah diye kendi aralarında planlar kurup bir başka çocuğu ötekileştirmezler. Bunları zaman içinde büyüklerinden öğrenirler. Çünkü büyükleri öğretir onlara nefreti, yalancı olmayı, güvenilmez olayı. Yani her insan doğduğunda masumdur ve ırkçılık diye bir şeyi bilmezler. Irkçılık insanların birbirine yaptığı en büyük kötülük en büyük cahilliktir. Cahilliğin yüz karası, insanlığın kara bulutlarıdır ırkçılık. Irkçılığın olduğu yerde sevgi olmaz, nefret olur, düşmanlık olur, kötü ihtiraslar olur ve hoşgörü denen kavram yok olur. Bunun için çocuklarımıza ilk olarak insan olmayı, insan kalmayı öğretmeliyiz.


 Onlara sevgiyi büyüdükleri zaman da öğretmeliyiz. İnsanları ötekileştirmenin yanlış olduğunu, Allah’ın yarattığı her canlının biricik ve özel olduğunu anlatmalıyız. Kimseyi renginden, dilinden, dini inançlarından dolayı dışlamaya çalışmamalıyız. Çocuklarımıza hoşgörüyü öğretmeli ve bu konuda kendi davranışlarımızla onlara örnek olmayı amacımız haline getirmeliyiz.

 

Irkçılık ile ilgili şu söz insanlığa güzel bir mesajdır: “Gözlerimizin ve derimizin rengi ne olursa olsun, gözyaşlarımızın rengi aynıdır.” Yani hepimiz ortak paydada insanız demek istemiştir. İnsan olduğumuza göre kimsenin kimseden bir üstünlüğü yoktur. Her insan değerlidir ve kimseyi kimseyi hor görmemelidir. Görenlerde burnu Kaf Dağında olan kendini bilmez kimselerdir. Irkçılık bir insan olamama, kendini aşağılık hissetme meselesidir. Oysa birliktelik, sevgi ve dayanışma, hoşgörü ve merhamet insana yakışan en güzel erdemlerdir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme