Umut, Kilim, Gül Kelimelerini Kullanarak Kompozisyon Yazınız.

 Umut, Kilim, Gül Kelimelerini Kullanarak Kompozisyon Yazınız.


Kültürümüzde kilimin çok farklı bir yeri vardır. Her ne kadar kilim dokuması günümüzde fazla kalmasa da kimi şehirlerimizde bu gelenek az da olsa devam etmektedir. Eskiden genç kızlarımız sevdiği kişinin kim olduğunu, onu çok sevdiğini anne ve babasına söylemekten çekinirdi. Sevdiğine olan duyguları kilime işlerlerdir Bunu kimi zaman gül motifleri ile işler, kimi zaman gülden değişik çiçek desenleri ile süslerdi.


 O kilimlerde sevgi vardır, aşk vardır, şikayet vardı, umut vardı. Sevdiğine kavuşma umudu ve onunla güzel bir ömür geçirme umudu vardı. Kilim dokumacılığı hem ekonomik anlamda eve katkı sağlar hem de genç kızlar çeyizine koymak için dokudukları kilimlerden biriktirir ve en güzelini evlendiği zaman evinin en özel yerine sererdi. Çünkü kilim demek kıymet demekti. Bunun için kilimin bizde çok ayı bir değeri vardır. Kilim sadece sevgi ya da aşk değil aynı zamanda eve sağlanan gelirdi. Kilim dokumacılığı eskiden ciddi bir bir gelir kaynağıydı.

 

Maddi durumu olmayan aileler kış boyu oturur iki üç ayda dokuduğu kilimi bitirir ve kilime son şeklini vererek onu değerli ellere teslim ederdi. Sattığı kilimden gelen para ile de ev sahibi ihtiyaçlarını alır, ufak tefek borçlarını kapatmaya çalışırdı. İşte kilim bu denli özel ve aynı zamanda insanların geçimine katkı sağlayan bir kazançtı. Yani kilim umuttu, mutluluktu, hüzündü. İnsanların yüzünü güldüren emekti, sevinçti,, göz yaşıydı.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme