Kahve, Merhamet, Yağmur Kelimelerini Kullanarak Bir Kompozisyon Yazınız.

 Kahve, Merhamet, Yağmur Kelimelerini Kullanarak Bir Kompozisyon Yazınız.

 

Türk kahvesi sadece bir içecek olmayıp aynı zamanda , sosyalleşmek için kültürel boşlukları, toplumsal değerleri ve inançları bir araya getiren toplumsal bir çalışmadır. Kadim kültürümüzde kahvenin ayrı bir tadı ve önemi vardır. Özellikle de misafirlere ikram edilen kahve misafire verilen değer ile ilgilidir. Ona duyulan hürmettir. Atalarımız “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır diyerek kahvenin ne denli önemli olduğunu, insanlar arasındaki sevgiyi ve saygıyı artırdığını ifade etmek istemişlerdir.  Kahve misafirperverlik, nezaket ve  eğlencenin de sembolüdür. İnsanlar bir araya geldiği zaman hemen sohbete başlar ve bu sohbetin tadı da kahvesiz olmaz elbette.


Özellikle de orta şekerli ve tam şekerli kahve insanların gönlünü hoş tutar ve insan o  anda birine sinirliyse bile yumuşar ve sinirlendiği kişiye bile içinde merhamet doğar.  Örneğin anneler ev işlerini gördükten sonra günün yorgunluğunu kahve ile atarlar. Çocuklarına sinirlendiyse, onlarla tartıştıysa kahveyi içtikten sonra içinde bir pişmanlık başlar ve çocuğuna karşı daha merhametli olur. İşte kahve bu denli kuvvetli ve tesiri büyük olan bir içecektir. Kahveyi yağmurlu zamanlarda eşle, dostla, arkadaşla içmek ise daha ayrı bir lezzetli olur. Çünkü birlikte içilen kahvenin anıları da olur. Üzerinden yıllar bile geçse birlikte kahve içtiğimiz kişileri unutmayız ve onlara olan sevgimiz, hasretimiz aklımıza gelir  hem mutlu olur hem de hüzünleniriz. Yani kahve geçmişi ve geleceği birleştirir ve anılarımız taze kalır.


Kültürümüzün bir mirası olan kahve hemen hemen her evde  yapılır ve kahvesiz yatılmaz. Çünkü kahve içmeden mutlu olunmaz ve kahve ile hayat tat bulur. Farklı şehirlere yolu düşmüş insanlar gittikleri evde içtiği kahveyi unutmazlar ve oradaki insanların kendilerine olan merhametini de asla unutmazlar. İşte kahve bu denli güzel ve geleneksel bir içecektir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme