“İnsanın Kızması, Başkalarının Hatalarının İntikamını Kendinden Alması Demektir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

 “İnsanın Kızması, Başkalarının Hatalarının İntikamını Kendinden Alması Demektir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

 

İnsan en büyük hataları, en büyük sözleri öfkeli anında yapar. Söylemeyeceği sözleri söyler, yapmayacağı şeyleri yaparak kendini güç duruma düşürür. Çünkü öfkeli anlarımızda sabrımız taşmıştır ve sinirden deliye döndüğümüz için ağzımıza geleni bir çırpıda dökeriz. Öfke patlamasından sonra ortamı bir sessizlik kaplar ve kötü söz söyleyen, öfkesine hakim olamayan kişi büyük bir pişmanlık yaşar ve başı ağrımaya başlar.

 

Ruhunda bir mutsuzluk başlar ve kişi kendine kızmaya başlar. Bu defa da kendi bedenine ve ruhuna kötü davranmaya başlar. "İnsanın kızması, başkalarının hatalarının intikamını kendinden almasıdır." der  Jonathan Swift. İnsanın öfkeli olması kendine zarardır aslında. Kendi kalbine, kendi mutluluğuna engeldir. Başkalarının hatasına öfkelenmek yerine sorunlara çözüm bulmayı denesek ve bunu da sağ duyu ile yapsak hem kendimizi üzmemiş oluruz, hem de başka insanların kalbini kırmamış oluruz. Bunun için öfkeli anımızda sabırlı olmasını bilmeliyiz ve bir anda hiddete kapılıp en büyük zararı kendimize vermemeliyiz. Başkalarının hatasının bedelini kendi ruhumuza ödetmemeliyiz, kendi bedenimizi gergin hale getirmemeliyiz.

 

Kendimiz düşünmeliyiz, sevmeliyiz ve kendimize değer vermeliyiz. Bunun yolu da öfke anında sabretmekten geçer. Başkalarının hatasına sinirlenmek yerine onların hatasını onlara güzel bir şekilde anlatmalıyız ve kendimizi yok yere heba etmemeliyiz. Yoksa en büyük zararı kendimize vermiş oluruz ve kendimiz kötü bir an, kötü bir gün geçirmiş oluruz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme