Para Mutluluk Getirmez Konulu Münazara Örneği

 Para Mutluluk Getirmez Konulu Münazara Örneği


İnsanların gereksinimlerini karşılaması için paraya gereksinim vardır ama para tek başına kesinlikle mutluluk kaynağı, huzur kaynağı değildir. Elbette günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak için paraya ihtiyaç duyarız. Mesela sabah kalktığında evde kahvaltılık hiçbir ürün kalmamış, yumurta yok, peynir yok, zeytin yok, ekmek yok vb. Bunlar olmadığı zaman kişi karnını doyuramaz ve aç kalır. Ya da kişinin yediği diğer şeyler ne ise kişi onları yemediği zaman aç kalır ve mutsuz olur. Bundan dolayı bu durumlarda para gereklidir. Bu çok ayrı bir durumdur.


Biz parayı yönettiğimiz sürece para gereklidir ama para bizi yönetmeye başladıysa, kişiliğimizi, elimizden aldıysa, para sayesinde her türlü kötülüğü, şımarıklığı, bencilliği yapmaya başladıysak ve sonumuzun ne olacağını kestirmeden bu hadsizliklere devam ettiğimiz sürece para mutluluk getirmez. Çünkü kazanma hırsı, para biriktirme hırsı kişiyi bir süre sonra ruh hastası yapmaya başlar, paraya bağımlı ama mutlu olmayan kimselere dönüşür insan. Kişinin paraya ne şekilde baktığı da aslında mutluluk açısından incelenebilir. Parayı araç mı yoksa amaç olarak görüyoruz işte bu soru çok önemlidir. Araç olarak gördüğümüz zaman fazla üzülmeyiz, bugün olmazsa yarın çalışırım kazanırım gereksinimlerimi gideririm deriz. Parayı amaç olarak görmeye başladıysak her şeyimiz para olduysa, gözümüzü mal hırsı bürüdüyse işte o zaman sıkıntılarda başlamış olur. Çünkü kişinin hayatı sadece madde olmuştur artık. Hiçbir gereksinimi yoktur ama sadece daha fazla para isteği kişiyi hayattan koparmaya ve bencil bir yaşama sürüklemeye başlar.


 İnsan ilk olarak şunların kıymetini bilmelidir. Sağlıklı ise, kimseye muhtaç değilse, sevdiği bir işte çalışıyorsa ve o işin karşılığı olarak belli bir ücret alıp o ücreti de sevdikleri ile harcıyorsa, kendine ve geleceğine yatırım yapıyorsa işte o zaman kişi mutlu olmalıdır ve durumuna şükretmelidir. Olaya başka açıdan bakacak olursak ise şunları söyleyebilirim: Kişi en iyi evlerde oturuyor, en iyi arabaya sahip, en iyi maaşı alıyor ve her şeyi alabilme imkanına sahip ama ruhu mutlu değil, hayattan zevk almıyor, hayallerine gem vurmuş. Ne de olsa her şeye sahip ama yaşama sevinci kalmamış işte burada para mutluluk getirir diyebilir miyiz? Elbette diyemeyiz. Çünkü insanın yaşam amacı para olmamalıdır. Yaşam amacımız para olduğu zaman paraya sahipsek hayat da bitmiştir bizim için ve bizi mutlu edecek bir şey kalmamıştır.


 Oysa insan okumaya, keşfetmeye, yeni yolculuklara çıkmaya, kendini geliştirip kültürlü insan olmaya gönül verdiyse işte burada kendine yetecek kadar parası da varsa mutludur. Çünkü kişinin amacı sadece para değildir. Mutlu olmaktır ve bunun için de zihnini mutlaka bir işle meşgul etmesi gerektiğidir. İşte bunu yaptığımız zaman mutlu oluruz ve para bizim hayatımızda sadece araç olarak kalır amacımız sadece yorulmamak üzere çalışmaya devam etmek, yorulunca da ara vermek ve okumaktan, öğrenmekten asla vazgeçmemektir.


Yardımsever olmak, merhametli olmak, başkaları ile paylaşınca mutluluğun ne demek olduğuna şahit olmak. İşte bunlar bizi mutlu eder ve insan yapar. Bizi para mutlu etmez, bizi mutlu eden içsel yolculuğumuza başlamak ve ruhumuzu doldurmak için insan ilişkileri kurmak, insanlara yardım etmek ve bencil olmamaktır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme