“Oturan Aslandan, Gezen Tilki Yeğdir.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Oturan Aslandan, Gezen Tilki Yeğdir.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Sürekli yan gelip yatmak, ana baba eline bakarak hayatını devam ettirmeye çalışmak, çalışmaktan üşenmek ve çalışacağım diye sürekli bahaneler üretip aylaklığa devam etmek tembellerin en önemli özelliğidir. Oysa çalışkan kişiyi yüceltir ve kişinin kendisini daha hissetmesini sağlar. İnsan yatarak hayatını geçirdiği zaman kendini hiçbir şekilde geliştiremez ve  başkalarına muhtaç olur. Onun için oturmaktansa çalışmak daha iyidir.


 Kimi insanlar vardır ki sağlığı yerindedir. İş yapabilecek durumda olan bu insanlar ne  kadar güçlü olursa olsunlar çalışmaktan kaçınırlar ve tembelliğe sığınırlar. Oysa böyle insanların aylaklık yapmaması gerekir. Çünkü atalarımız bununla ilgili “ Oturan aslandan, gezen tiki yeğdir.” demiştir. Yani atalarımız şunu söylemek istemiştir: Güçlü ama tembel birindense, güçsüz ama çalışkan biri yeğdir. Ne denli güçlü ve varlıklı olursak olalım, çalışmayı elden bırakmamalıyız. Hareket halinde olan, sabahın erken saatlerinde evine ekmek götürmek için,  geceden sabaha kadar daha iyi gelir elde etmek ve ailesine yetebilmek için çocuklarına, eşine faydalı olmak için iş arayan ve bulduğu her işi değerlendirmeye çalışan çalışkan insanlar çalışmayan ama güçlü olan kişiden her zaman daha iyidir ve daha üstündür.


Toplumda böyle insanlara hayranlıkla bakar. Her zaman çalışan insan, gezip ekmeğini arayan insan güçlü olduğu halde çalışmayan kimseden daha kârlıdır. Onun için de oturan aslandan gezen tiki daha yeğdir denilmiştir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme