“Cömertlik Olmayınca Malın, Vefa Olmayınca Arkadaşlığın, Karşılık Olmayınca Aşkın Kimseye Bir Hayrı Olmaz.” Sözü İle Kompozisyon

 “Cömertlik Olmayınca Malın, Vefa Olmayınca Arkadaşlığın, Karşılık Olmayınca Aşkın Kimseye Bir Hayrı Olmaz.” Sözü İle Kompozisyon


 Dünyada yaşayıp giderek geride güzel anılar bırakmalıyız. Öleceğini bilen tek canlı insan olduğu halde dünyaya daha çok tapan ve gözü bir türlü doymayan tek tür de canlıdır. Oysa insanda önemli olan en önemli erdem onun cömert bir kimse olmasıdır. Cömert olmayan bir insanın ne kadar çok malı olursa olsun o malın kimseye faydası olmaz. Hatta kişinin kendisine de olmaz. Çünkü sadece kendine cömert davranan kişi hem bencil olur, hem de her istediğine sahip olduğu için doyumsuz olur, her istediğini de yerse sağlığından olur.


Cömertlik paylaşılınca anlam kazanır. İnsanlar arası sevgi bağı kuvvetlenir ve cömert olan kişi verdikçe Allah o kişiye daha fazla kazandırır ve her insan iyi kalbinin ekmeğini cömertliği sayesinde yer. Vefa olmayınca ise arkadaşlığın anlamı yoktur. Bize zamanında evini açmış, bir dilim ekmeğini kendi yememiş  ve bizimle paylaşmış can dostlarımıza, arkadaşlarımıza ihanet etmemeliyiz, onlar da zor durumda olduğu zaman kapı gibi arkalarında durmalıyız. Bunu yaptığımız zaman vefalı insan oluruz ve arkadaşlarımızla aramızdaki muhabbet bağı ömürlük olur. Vefasız insan ise nankörlükle beslenmeye ve ruhunu bununla kirletmeye devam eder. Karşılık olmayınca da aşkın önemi olmaz. Senin sevdiğin biri seni sevmeyebilir ve bu son derece normaldir.


Seni sevmeyen birine zorla kendine sevdirmeye çalışırsan bunun adı eziklik olur. Seni sevmeyen ama sana aşık olan kişiyi de sen zorla sevemezsin. Çünkü sevdi içten gelen bir şey, aşk içten gelen bir şeydir. Bunun değeri para ile, mal ile anlaşılmaz. Her şey karşılıklıdır. Onun için sevgide karşılıklı olur, aşk da karşılıklı olur ve böyle olunca zorla güzellik değil gönül ile güzellik olur ve güzel aşklar ortaya çıkar.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme