“Akıllı Söylemeden Düşünür, Akılsız Düşünmeden Söyler.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Akıllı Söylemeden Düşünür, Akılsız Düşünmeden Söyler.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 

Kendini bilen insan, nerede nasıl konuşacağının farkında olan, aklını iyi kullanan insandır. Akıllı kimse söyleyeceklerini  iyice  düşünen, tartan kimsedir. Akılsız kimseler ise  düşünmeden konuştukları için, kırıcı da olabilirler. Düşünmeden, sözümüzün karşımızdaki üzerindeki nasıl bir etki bırakacağını hesaplamadan konuşmamalıyız. İnsan olarak sosyal bir varlık olduğumuz için birlikte yaşadığımız insanlara karşı, çevremize karşı nazik olmalıyız.


Bir sorunla karşı karşıya kaldığımız zaman bu sorunu çözerken önce iyi düşünmeliyiz, sorunun muhatabı olan kişilerle insani bir şekilde iletişime geçmeliyiz. Hemen  düşünmeden ağzımıza geleni söylersek karşı taraftaki kişi ya da kişiler bize kırılabilirler. Onun için akıllı olmalıyız ve  söyleyeceğimiz sözleri akıl süzgecinden geçirerek konuşmaya başlamalıyız. Akılsız insan kimsenin duygularına önem vermeyen insandır. Söylediklerimle karşı tarafı kırdım mı, ya da karşı tarafın kalbinde bir incinmeye neden  oldum mu diye düşünmeyen ruhsuz ve ince düşünceden yoksun olan insanlardır. Oysa akıllı insan bir şeye hayır diyeceği zaman bile bunu güzel bir şekilde söyler ve bu kişiye karşı herhangi bir olumsuz duygu da olmaz.


 Düşünerek konuştuğumuz zaman hem sözcükleri tane tane konuşmuş oluruz ve hem de söylediklerimiz karşı taraftan daha iyi anlaşılır ve böylece patavatsızlık da yapılmamış olur. Düşünen insan aynı zamanda kendini kontrol edebilen insandır. Düşünmeden konuşan insan kendiniz eki zanneden boş konuşanın tekidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme