Sözlü Kompozisyon Türlerinde Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?

 Sözlü Kompozisyon Türlerinde Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?




Herhangi bir konunun, duygunun, düşüncenin, amacın veya hayalin sözle anlatımına sözlü kompozisyon denilir. Sözlü kompozisyon türleri de kendi içinde iki gruba ayrılır. Bunlar hazırlıklı konuşmalar ve hazırlıksız konuşmalardır.

Kompozisyon yazmak, günlük yaşamda bir konu üzerine düşünmek ve o konu hakkında bildiklerini söylemek bile bir çaba gerektirir.


Sözlü kompozisyon türlerinde başarılı olmanın yolları şunlardır:

Geniş bir kültüre sahip olmak: Kültürlü insan meraklı insandır, okuyan, araştıran, gözlemleyen, sorgulayan kimsedir. Gündemdeki ve dünyadaki olaylardan haberi olan kimsedir. Geniş kültürlü insanların konuşması da akıcı olur böyle insanlar sözlü kompozisyonda başarılı olur.

Sesini, jest ve mimiklerini iyi kullanana kimse sözlü kompozisyon türlerinde başarılı olur.

Dilin kurallarını ve inceliklerini iyi bilen kimse nerede, neyi konuşacağını, ne şekilde konuşacağını iyi bilir. Ana dilinin incelikleri ile konuştuğu konuya anlam katar ve dilin inceliklerini kullanarak insanların dikkatini çeker. İyi bir gözlemci ve araştırmacı olmak da kişinin sözlü kompozisyon türlerinde başarılı olmasını ve kendini iyi ifade etmesini sağlar.

Konuşmalarla davranışların uyumuna dikkat etmek, konuşma sırasında anlatımı bozan ifadelerden kaçmak yani konunun akışını bozmak, kuvvetli bir mantık sahibi olmak, dinleyicilerin durumunu göz önünde bulundurmak vb. bireyin sözlü kompozisyon türlerinde başarılı olmasını sağlayan hususlar arasında yer alır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme