“En Kudretli İnsan Kendini İdare Edebilen İnsandır.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

 “En Kudretli İnsan Kendini İdare Edebilen İnsandır.” Sözü İle İlgili Kompozisyon


Kendini idare edebilen insan kendi sorumluluklarının, kendi öz disiplinin farkında olan insandır. İşlerini başkalarına yaptırmayan , kendi sorumluluklarını üzerine alabilen ve bunun için de çaba gösteren ve bu  çabayı da hayat boyu sürdüren insandır. Hayatına disiplini sokmuş ve disiplinin kendi özgürleştirdiğini söyleyen insan en kudretli insandır diyebiliriz. Kişinin başkalarına muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde durabilmesi, kendi kendine yetebilmesi onu güçlü kılar. Kişi hem maddi açıdan kendine yetebilmeli hem de manevi dünyasında kendine yetebilmeli ve bunun için de hareket geçmelidir. 

Birey maddi açıdan iyi bir durumda değilse başkalarının eline bakar ve sürekli kimden ne gelecek mantığı ile bir hayat sürer ve böylece kendini başkalarına kölelik ederken bulur ve köle olmaya da gönüllü olmuştur böyle kimseler. Oysa kendi alın teri ile çalışan, kendi emeğinin ekmeğini yiyen insan en kudretli insandır. İnsan maddi ve manevi açıdan kendi kendine yetmediği zaman başkalarının boyunduruğu altına girmeye başlar ve kendi iradesi ile değil başkalarının iradesi ile hareket etmeye başlar. Birey başkalarına bağlı olmak istemiyorsa kısacası asalak bir yaşam sürmek istiyorsa, hayatta dimdik kendi kendime de yetebilirim ve bunun için de çalışıyorum, vazifemi yapabiliyorum diyorsa işte böyle kimseler kendini geliştirmiş, gerçekleştirmiş ve kudretinin farkında olmuş kimselerdir.

 Kendinin farkında olan insanlar çok büyük kazançlarda da kendini kaybetmiş ve mantığı ile hareket eder, duygularına yenik düşmez. Ya da bir işte başarısız olup yoksulluğa düştüğü zaman hayattan ümidini kesmez ve çalışmaya devam eder ki kudretimi kaybetmeyip diye düşünür.

 Kişinin kendi kudretinin farkında olması demek aynı zaman öfkesine hakim olmak da demektir. Kişi bir ortama girdiği zaman herkes sinirden küplere binmiş olsa bile o kendine hakim olabiliyorsa, iletişim dilini etkin kullanabiliyor ve şiddete başvurmadan sorunların üstesinden gelmeyi başarıyorsa işte böyle insanlar güçlü insanlar, kimseye eyvallahı olmayan insanlardır. Hem bedenen, hem ruhen kendini iyi hisseder ve bu da kişinin kendine olan güvenini daha da artılara çıkarır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme