Uygarlığın Gerçek Ölçüsü; Ne Nüfus Çokluğu, Ne Kentlerin Büyüklüğü, Ne de Üretim Bolluğudur. Gerçek Ölçü, Ülkenin Yetiştirdiği insanların Nitelikleridir." (Ralph Emerson) Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 Uygarlığın Gerçek Ölçüsü; Ne Nüfus Çokluğu, Ne Kentlerin Büyüklüğü, Ne de Üretim Bolluğudur. Gerçek Ölçü, Ülkenin Yetiştirdiği insanların Nitelikleridir."  Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



 

Dünyadaki ülkelerin gelişmesi, bilim ve teknoloji alanında hayatımızın kolaylaşması iyi bir şeydir ama bu tek başına bir ilerleme değildir. Uygarlığın gerçek ölçüsü nüfus çokluğu ile ya da  üretim bolluğu ile olmaz. Gerçek ölçü, ülkenin yetiştirdiği insanların nitelikleri sayesinde olur. 

Bir ülkede nitelikli insan yetişiyorsa, o ülkenin her ferdine iyi bir eğitim veriliyorsa, her bir ferdi iyi bir ahlaki gelişim düzeyinden geçiyorsa o ülke zaten gelişecektir hem de başka ülkelere örnek olacak şekilde ve hep ilerleyerek.

Yetiştirilmiş iyi insanlar sadece kendilerine fayda sağlamaz. İnsanlığa da büyük katkı sağlar ve böylece insanlık da gelişmiş olur. Sadece üretim bolluğu  olan bir ülke hayal edelim. Orada her türlü yiyecek içecek vardır ama insanları kendilerini hiç geliştirmemiştir, hiç kimse kitap okumayı bilmiyordur, empati kurmayı bilmiyordur, insan olmak ne demektir onu bilmiyordur. İşte böyle olduğu zaman oradaki üretim bolluğunun hiçbir anlamı olmaz. Çünkü insanları cahil kalmıştır ve kendilerini ilerletmek için en ufak bir çaba harcamıyorlardır. 

Durum böyle olunca o ülke gerilemeye ve körelmeye devam eder. Oysa hem nitelikli insanlar yetiştirmek için eğitime önem verilse, hem nüfus çok olsa hem de üretim bolluğu olsa daha güzel olmaz mı? Hepsi bir arada olunca hem insanlık gelişmiş olur hem de herkes böyle ülkeleri kendine örnek alır.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme