Günümüzde Ahlaki Yozlaşmaya Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

 Günümüzde Ahlaki Yozlaşmaya Sebep Olan Durumlar Nelerdir?



Ahlaki yozlaşmanın sebeplerinden önce ilk olarak bu kavramın ne olduğunu bir açıklamaya çalışalım. Ahlaki yozlaşma;  Toplumun ahlak kurallarının zaman içinde değişerek kötüye gitmesidir. Bir ülkede, bir toplumda ahlak yok olduğu zaman orada insanlık da yok olmuş demektir. Günümüzde ahlaki yozlaşma hızla artmakta ve her gün yeni yeni örnek olmayacak davranış biçimleri ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde ahlaki yozlaşmanın sebepleri ise şunlardır:

1. İnsan olan kişi, ahlaki değerlere önem veren bir kişi hangi çağda olursa olsun hiçbir zaman bozulmaz ve ahlaki seviyesi her zaman üst seviyede kalır. Günümüzde facebook, tiktok, instagram gibi insanların sosyal olmasını sağladığı söylenilen ama bunu kötüye kullanıldığı zaman ahlakin ne kadar da yozlaştığını görüyoruz ve ahlak denen bir şeyin yavaş yavaş yok olduğunu görmeye başladık. Gençlerin sürekli küfürlü konuşması, küfür yarışına girilmesi ve bunun sanki normal bir şeymiş gibi gülünüp geçilmesi ahlaki yozlaşmadaki temel problemlerden biridir. Yani teknolojinin yanlış amaçla kullanılması ve sadece haz alınan şeyler doğrultusunda iş yapılması ahlakin yozlaşmasına neden olur.

2. Manevi değerlerin kaybolması.  ( kibar olmak, yardımlaşmak, biz değil de ben düşüncesi ile hareket etmeye çalışmak,  dürüst olmak,  farklılıklara tahammül edebilmek ..vb) Büyüklere saygının azalması, kültürümüze ait gelenek ve göreneklerin yozlaştırılması, Batı'ya özenip şekil ve şemamızda onlar gibi giyinilmesi ve özel olanın alelen yapılması da ahlakin hızla yozlaşmasına neden olmaktadır.

3.  Dinin gerektirdiği kurallara uyulmaması ve dini herkesin kendi kafasına göre yaşamaya çalışması. Aslında tüm dinler sevgiyi, barışı, adaleti, insan haklarını savunur ama bu güzel özellikler de zamanla insanların üzerinden silinmeye başlamaktadır. Bu ve bunun gibi daha çok sayıda şey ahlakin yozlaşmasına neden olmaktadır.

4. İddia denen kumar oyunlarının artması, faizin normal görülmeye başlanması, stokçuluk yapmak, adaletsizliğin yaygınlaşması ve daha çok sayıda unsur günümüzde ahlaki yozlaşmaya neden olan durumlardır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme