“Peşkeş Atın Dişine Bakılmaz.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Peşkeş Atın Dişine Bakılmaz.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


 

Toplumumuzda hediyeleşmenin ayrı bir önemi vardır. Bu zengin, fakir ayrımı olmadan yapılmalıdır. Hediyeleşme bir gönül almadır, bir hatırlanma ve hediye alınan kişiye gösterilen sevginin ve saygının belirtisidir. Mesela birisi çok zengin onun hediyeye ihtiyacı yok asıl fakire hediye alınmalıdır gibi bir düşünce de yanlıştır. Hediye hem fakire hem de zengine alınmalıdır. Çünkü alınan hediye ile ne zenginin durumu değişecek ne de yoksulun. Önemli olan gönül alma, kalplere girebilme ve geride güzel anılar bırakabilmedir. 


Atalarımız peşkeş atın dişine bakılmaz atasözü ile şunu anlatmak istemiştir: Hediye edilen bir atın dişine bakılmaz. Önemli olan onun hediye edilmiş olması, önemli olan ince bir düşüncenin olmasıdır. Armağan edilen bir atın yaşını öğrenmeye çalışmak ayıptır.  Kimi insanlar vardır ki armağan edilen şeyde bile kusur arar ve hediyeyi beğenmeyip bin bir türlü kusur bulurlar. Bu son derece çirkin bir davranıştır.

 Hediye edilen şey küçük de olsa hediye edene teşekkür etmeliyiz, bizi düşündüğü için, bizi unutmadığı için o insana saygı duymalıyız ve biz de günü gelince o kişiye hediye etmeliyiz. Görgüsüzce hareket edip hediye edilen şeyde kusur bulmamalıyız. Kusur da buluyorsak onun kendi kusurumuz, kabalığımız olduğunu anlamalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme