“İnsanın Gözünü Bir Avuç Toprak Doyurur.” Atasözünü Açıklayan Bir Kompozisyon Yazınız.

 “İnsanın Gözünü Bir Avuç Toprak Doyurur.” Atasözünü Açıklayan Bir Kompozisyon Yazınız.



İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli fark her ne kadar akıl olsa da insanın diğer canlılardan ayıran bir önemli fark da insanın hayvanlara göre daha doyumsuz ve daha açgözlü olmasıdır. Hayvanlar karınlarını doyurmak için başka bir hayvanı avlar ve karnı doyar doymaz da başkalarına saldırmaz. Oysa insanlar öyle değildir. İnsanoğlunun eline ne kadar mal ve mülk verirseniz verin gözü bir tülü doymayan, dünya malı ve dünya hırsı bir türlü bitmeyen doyumsuz ve açgözlü bir varlıktır. İnsanın gözünü ancak toprak doyurur sözü ile anlatılmak istenen de insanın son nefesini verinceye kadar dünya malından ve dünyada isteklerinden bir türlü vazgeçemeyişi ve hep daha fazla istemesi anlatılır. Çünkü insan eline ne kadar şey verirseniz verin asla doymayacaktır. 

Ne zaman insanın yaşamı sona erecek işte zaman  doyacaktır. Çünkü o vakit de insan bu dünyadan ayrılmış olacak ve üzerine bir avuç toprak dökülecektir. Henüz ölmeden bu bilincin farkına varmalıyız. Dünya malına tamah etmemeliyiz. Kendimize yeten kadar yemeli, harcamalı ve fazlasını ihtiyacı olanlara vermeliyiz.  Dayanışmayı bilmeli, paylaşmayı bilmeliyiz. Bu hayat bir gün son bulacak ve geride bıraktığımız şey insanların zihninde uyandırdığımız izlenimler olacaktır. Bizler de bu dünyada iyi izlenimler bırakmalıyız. 


Gözümüzü toprak doyurmasın, gözümüzü açgözlülük doyurmasın. Gönlümüzü paylaşma doyursun, var olanla yetinme ve daha fazlasını istememe duygusu hapsetsin bizi içine. İşte böyle yaptığımız zaman dünya herkese yetecek kadar armağan verecektir hepimize.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme