“Cahil Kendinin Düşmanıdır.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Cahil Kendinin Düşmanıdır.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Cahil insanlar hayatını kendine zehir eden ve ama bunun bir türlü farkına varmayan, bilgisiz, her şeyi bildiğini zanneden, aydın olmaktan uzak olan kimselerdir. Her davranışı düşünmeden sergilediği için, başını her zaman derde sokar ve  kendine zarar verir. Cahilin en büyük düşmanı yine kendisidir aslında. Cahil kimseler kendilerini olumlu yönde değiştirmek için en ufak bir çaba harcamaz. Onu değiştirmek istediğinizde, ona doğruyu ve gerçeği öğretmeye çalıştığınızda sizi düşmanı gibi görür ve kalıplaşmış tutum ve davranışlarına dikkat eder.


Sürekli kendini başkalarından akıllı görür, daha bilgili ve daha aydın görür ve bilgisiz ve ahmak olduğunun farkında bile değildir. Onun için de kendi hayatını kendi eli ile mahveder ve hayatın güzelliklerinin farkına varmaz ve bunları tatmaz. Bunun için de en büyük kötülüğü ilk olarak kendine sonra da çevresine yapar. Çevresindeki insanlar da ondan sıkılır ve kaçmaya çalışır. İşte böyle olmamak için cahillikten uzak  kalmalıyız. 

Yaptığımız bir şeyin yanlış olduğu bize söylenince hemen karşı atağa geçip saldırıya geçmemeliyiz. Eleştirilere açık olmalıyız, hatalarımız uyarıldığı zaman onları düzeltmeye ve aydın bir insan olmaya özen göstermeliyiz. Cahil kalmamalı, okuyup öğrenerek kendimizi edilgenlikten kurtarmanın yollarını aramalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme