“Attan Düşene Yorgan Döşek, Eşekten Düşene Kazma Kürek.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Attan Düşene Yorgan Döşek, Eşekten Düşene Kazma Kürek.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.




At eşeğe göre daha uysal bir hayvandır. At uysal olduğu için, üzerinden düşene zarar vermez ve o kişi kısa sürede iyileşir. Eşek ise üzerinden düşeni tekmeler ve üzerinden düşen kişinin ölümüne de neden olabilir. Bu atasözü ile anlatılmak istenen de şudur: İyi, soylu ve anlayışlı kimseler ile iletişim içinde olmalıyız. İyi insanlar bizim zor durumumuzdan yararlanmaya çalışmazlar. Kötü kişiler ise bizim zor durumumuzdan fırsat kollayıp kendilerine pay çıkarmaya çalışırlar.

 İşte böyle kimselere fırsat vermemek için iyi insanlar için iyi ilişkiler kurmalıyız ve onlar ile zaman geçirmeliyiz. İnsanların zor durumlarından yararlanan kişiler  zavallı ve kendini bilmeyen kimselerdir. Böyle kimseler zor günlerinizde değil iyi günlerinizde yanında olur. Asil insanlar, güzel ahlaklı ve erdemli  insanlar ise sizin acılı anınızdan kendine bir çıkar sağlamaz. O hep insan olmaya devam eder.

Onun için ilişki kurduğumuz kimselerin iyi kişiler olmasına dikkat etmeliyiz. Beş para etmeyen kimseleri de kendimize arkadaş edinmemeliyiz. Onun için de atalarımız attan düşene yorga döşek, eşekten düşene kazma kürek atasözünü söylemiştir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme