Merhametin Ne Denli Güzel Bir Duygu Ve Davranış Olduğu İle İlgili Bir Kompozisyon Yazınız.

 Merhametin Ne Denli Güzel Bir Duygu Ve Davranış Olduğu İle İlgili Bir Kompozisyon Yazınız.

 

İnsanlarda bulunması gereken ve insanı insan yapan , onu diğer canlılardan ayıran en önemli fark akıl olsa da merhametin de insanları ayrıcalıklı bir konuma getirdiğini düşünmeden geçmemeliyiz. Merhamet öyle yüce bir duygudur ki onu yüreğinde taşıyan güzel insanlar asla kötü niyetli olmazlar ve her zaman iyilikten, güzellikten yana olmaya çalışırlar. İçinde şefkat ve merhamet duygusu olmayan, sürekli ben deyip hayatına devam eden, empati kurma becerisinden yoksun kalan insanlar ne yazık ki insan olma yolunda henüz ilerleme kaydetmemiştir. İnsan olmak demek duygulanmak demek, bir başkasının acısını yüreğinde hissetmek, onun acısına ortak olmak, elinden geldiği kadar ona yardım edebilmek demektir.


Çevrenizde gördüğünüz hasta bir kediye bir kap yemek vermek, kanadı kırılmış ve soğukta tir tir titreyerek sizin pencereniz konmuş minik bir serçenin yarasını sarmak demek, bir öksüzün, yetimin başını okşayarak onlara elinizden gelen iyiliğin en iyisini yapmak, onları giyindirip kuşandırmak ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilmek demektir. Sadece kendi çocuklarını değil, başka çocukları düşünmek,  onlara da analık ve babalık etmek demek, onlara da gülen gözler ile sevgi ile bakmak ve onları sarmak demektir. Merhamet daha çok sayıda güzel duygular ve  bu duygu ve düşüncelerin eyleme geçmesi demektir. Merhametli insan aynı zamanda kalbi temiz olan, duyguları olan kimse demektir. 


Merhametli insanlar nerede zora düşmüş kimse varsa onu oradan çıkarmak için ellerinden gelen her türlü mücadeleyi yapan güzel ve iyi niyetli insanlardır.  Merhamet duygusunu yitirmiş kimse ise ne yaşadığının farkına varır ne de insan olmanın zevkini yaşar. İnsanı mutlu eden, özgür kılan ve vicdanını rahat ettiren en önemli  özelliği onun merhametli olmasıdır.  Merhametli olurken de dikkatli olmak gerekir. Duygularımızı sömüren, iyi niyetimizi istismar eden kişilere karşı da uyanık olmak gerekir. Çünkü böyle kimselere iyi niyetimizi gösterdiğimiz zaman başımıza olmadık belalar açmış oluruz. Bu konuda da son derece dikkatli olmak gerekir. Merhamet ile ilgili şu güzel sözü de söylemek gerekir:

“İnsanların seçkini, faydalı olan kimsedir, halk nazarında muteber kimse merhametli olan kimsedir. “Yusuf Has Hacib. İşte tüm bunlardan dolayı her zaman merhametli olmalıyız ve  yardıma muhtaç olan , mazlum ve iyi insanların yanında olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme