Zülfü Livaneli Sözleri

 Zülfü Livaneli Sözleri


Ömer Zülfü Livaneli yazdığı eserler ile insanlara sevgiyi, insani değerleri kaybetmemeyi anlatmıştır. Yazdığı eserlerin çoğunda sevginin, saygının, insanca düşünmenin, kalbimizi kötülükle değil iyilikle beslenmenin ne kadar güzel bir değer olduğuna dikkat çekmiştir. İnsanlar arasında ırk yrımı yapmayan Livaneli  , hepimizin insan olduğunu, insani değerlere sahip olduğunu ve bunu yaşatmamızın da elimizde olduğunu söylemek istemiştir.

 

“İnsanın en kötü yalanı, kendine karşı olanıdır.”




"Her insan bedeninin çürüyeceğini bilir ve bundan korkar" dedim. Ama çoğu insanın ruhu gövdesinden önce çürür; nedense bundan kimse korkmaz!”


“Okumak, sadece okumak. Okuyan insan, dünyanın aklına yaslar sırtını.”


“Harese nedir, bilir misin oğlum? Arapça eski bir kelimedir. Bildiğin o hırs, haris, ihtiras, muhteris sözleri buradan türemiştir. Harese şudur evladım: Develere çöl gemileri derler bilirsin, bu mübarek hayvan üç hafta yemeden içmeden, aç susuz çölde yürür de yürür; o kadar dayanıklıdır yani. Ama bunların çölde çok sevdikleri bir diken vardır. Gördükleri yerde o dikeni koparır çiğnemeye başlarlar.
Keskin diken devenin ağzında yaralar açar, o yaralardan kan akmaya başlar. Tuzlu kan dikenle karışınca bu tat devenin daha çok hoşuna gider. Böylece yedikçe kanar, kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz ve engel olunmazsa kan kaybından ölür deve. Bunun adı haresedir. Demin de söyledim, hırs, ihtiras, haris gibi kelimeler buradan gelir. Bütün Ortadoğu'nun adeti budur oğlum, tarih boyunca birbirini öldürür ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz.
Kendi kanının tadından sarhoş olur."


“ Bu dünyada kolay iş yok ki, kimse kimseye bedava ekmek vermiyor.”


“Ölüm eşitliktir. Mezar, imparatorla mahkumu, zenginle yoksulu, güzelle çirkini, bilgeyle deliyi eşit kılar.


“Haklı olanı güçlü kılamadığımız için güçlü olanı haklı kılıyoruz…”


“Aramızdaki temel fark ne, biliyor musun? Sen insanlara baktığın zaman üniformalar, bayraklar ve din görüyorsun!  Peki, sen ne görüyorsun bakalım?  İnsan, sadece insan. Seven, acı çeken, acıkan, üşüyen, korkan bir insan.”


“Dünyayı güzellik kurtaracak, Bir insanı sevmekle başlayacak her şey…"



“İnsan yaşadığı gibi düşünür, düşündüğü gibi yaşar.”


“Köpek ısırığının acısı geçici, insan ısırığınınki kalıcı olur!”


“Her insanın içinde iyi ve kötü, yan yana durur. Hangisini beslersen o galip gelir.”


“Medya patronlarının en büyük sermayesi ne makineleridir, ne parasıdır; halkın cehaletidir.”


“İnsan, yetişkin hırslarından arınmaya başlayınca, çocuk saflığına tekrar dönme olanağına kavuşuyor.”


“Kötülüğü yenmek, iyiliği yenmekten daha zor. Bu yüzden iyiler savunmasız oluyorlar, her türlü zararı görebiliyorlar.



“Bırak hayat bir nehir gibi aksın; olumlu düşün ki her şey olumlu olsun; dünyadaki kötülüklerin kaynağı olumsuz düşünmektir.”


“Bilgi ne garip bir şeydir. Şişede hapsedilmiş bir cin gibi yıllarca duruyor, senin gelip kapağını açacağın günü bekliyor.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme