“Kendini Çok Beğenme Kul Katında, Ne Kendini Beğenmişler Var Toprak Altında.” Mevlana’nın nın Bu Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Kendini Çok Beğenme Kul Katında, Ne Kendini Beğenmişler Var Toprak Altında.” Mevlana’nın Bu Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.





İnsana, insanlığa verdiği altın değerindeki nasihatleri ile, mesajları ile gönüllere taht kurmuş olan ve dünya tarafından tanınmış olan Mevlana Celaleddin Rumi yine çok güzel bir sözü ile karşımıza çıkmaktadır. Kendini çok beğenme kul katında diyor. İnsanoğlu hiç öleceğini bilmemiş gibi dünyalık işlerde kibre kapılıyor. Kendini çok beğeniyor, kendini yüksek görüp başkalarını alçak görüyor ve böyle yaptığı zaman da büyük bir cehaletin içine girmiş oluyor. 


Hayatta  insanın başına her şey gelebilir. İyi günlerimiz de olur, kötü günlerimizde olur. Önemli olan insanca kalabilmek ve her şeye rağmen insanca yaşayabilmektir. İnsan varlıklı olabilir ama kibirli olmamalıdır. Kibir insan olan kişiye yakışmaz. Çünkü nice kibirli insanlar bu dünyada gelip geçmiştir de götürdüğü tek şey beş metrelik kefen parçası olmuştur. Bu dünyadan öbür dünyaya bir şey götürülmüyor. Götürülecek olan tek şey yaptığımız iyi şeylerdir. Dünyadayken alçakgönüllü olmuşsan, insanları sevmiş ve onlara tepeden bakmamışsan işte bunlar orada değerli oluyor. Yüce Allah insanın yaptığı güzel amellere bakar, kimsenin malına mülküne bakmaz ki malı veren de alan da Yüce Allah’tır zaten. Kendini beğenen insanların hiçbir bu dünyada sonsuz bir yaşam sürmeyecektir. 



Her canlı ölümü tadacaktır. Onun için başımız yere eğik olmalıyız hafif. Kimseyi kırmadan, dökmeden ayrılmalıyız bu dünyadan. Ah almadan, münafıklık yapmadan, sinsilik yapmadan ayrılmalıyız bu dünyadan. Kendini beğenen nice insanlar toprak altında yatıyor. Hani nerde o beni yüceyim, ben üstünüm diyen nice zenginler, nice insan olma kabiliyetine erişmemiş kimseler. Hiçbir kalmıyor dünyada ve kalmayacaktır da. Onun için de bu dünyanın yalan rüzgarına kapılıp insanlığımızdan asla ödün vermemeliyiz ve insan olarak yaşamaya devam etmeliyiz.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme