“Hırsızlığın Çirkinliği, Çalınan Şeye Göre Değişmez Ki; Ha Altın Çalmışsın, Ha Bir İğne." Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Hırsızlığın Çirkinliği, Çalınan Şeye Göre Değişmez Ki; Ha Altın Çalmışsın, Ha Bir İğne."” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 

Hırsızlık; insanı küçük düşüren ve kişinin kendisine karşı özsaygısını yitirdiği kötü bir davranış şeklidir. Hırsızlığın çirkinliği, çalınan şeye göre değişmez, sebebi ne olursa olsun hırsızlığın küçüğü ya da büyüğü olmaz. Hırsızlığın ne denli kötü bir şey olduğunu, insanın insan olma özelliğini yok ettiğini çocuklarımıza daha küçük yaşlardayken öğretmeliyiz. Bir kerecikten bir şey olmaz diyerek umursamayıp geçtiğimiz hırsızlıklar daha sonraları  başımıza daha büyük felaketler açabilir. Bunun için çocuklarımıza ilk olarak ahlak eğitimi vermeliyiz. 




İyi insan olma, kimsenin malına dokunmama, hak etmediği bir şey göz koymama gibi temel değerleri onlara öğretmeliyiz. Hırsızlık sadece eşya, para, gıda vb değildir.  Bir de fikir hırsızlığı vardır. Başkasının  düşüncelerini çalmak, bir  kitabın sahtesini almak, bir insanın size güvenerek anlattığı buluşunu ondan önce yayınlayarak kendi fikirlerinizmiş gibi, kendi emeğinizmiş gibi o kişinin emeğine göz koymak da en büyük ahmaklık ve en büyük hırsızlıktır. İçinde zerre kadar vicdan olmayan,  emek etmeden kısa yoldan köşeyi dönmek isteyen kimseler kendilerine en büyük kötülüğü eden kimselerdir. Böyle kimseler toplum için de büyük bir sorun yaratır.  Böyle insanların olduğu toplumda kargaşa ve kaos ortamı olur. Ufak  ya da büyük fark etmez. 



Hırsızlık hırsızlıktır ve son derece ahlaki olmayan bir eylemdir. Çaldığınız bir para belki bir babanın evladına yollayacağı okul harçlığıdır, çaldığınız bir para belki hasta bir çocuğun ilaç parasıdır ya da emekli bir insanın evine Pazar ihtiyacını götürmek için kazandığı, alın teridir. İşte bunları düşünerek hareket etmelidir, hırsızlık yapan kimseler. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Tövbe edip bir daha  hırsızlık yapmamak da insana yakışan onurluca eylemdir bana göre.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme