“Asalet; Boyda Değil Soyda, İncelik; Belde Değil Dilde, Doğruluk; Sözde Değil Özde, Güzellik; Yüzde Değil, Yürekte Olur.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 

“Asalet; Boyda Değil Soyda, İncelik; Belde Değil Dilde, Doğruluk; Sözde Değil Özde, Güzellik; Yüzde Değil, Yürekte Olur.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Her insanı Yüce Allah yaratmıştır ve bunun için de tüm insanlar biricik ve değerlidir. İnsanlar doğdukları zaman masum ve savunmasız varlıklardır. Büyümeye başlamaları ile birlikte doğdukları aile, yetiştikleri çevre  vb. onların nasıl bir insan olmasına etki eder. Hiç kimse kimseden üstün değildir.



 Siyahın beyaza, beyazın da siyaha üstünlüğü yoktur dinimizde.  Asalet boyda ya da dış görünümde değildir.  Bu tür söylemleri yapan kimseler de insani değerleri, insanın kendi başına değerli bir varlık olduğunu anlamayan kimselerdir. İnsanı asaletli yapan özelliği onun güzel bir ahlaka sahip olması ve  yetiştiği çevrenin ona erdemli bir hayatı öğretmesindedir. İncelik belde değil sözdedir. İnsanı değerli kılan onun tatlı dilli ve güler yüzlü olmasıdır. Doğruluk söz ile belli olmaz. Öyle yalancı kimseler vardır ki bu kimselerin ağzı çok güzel laf yapar. Dışarıdan gören kimse o kişiyi dürüst biri zannedebilir. Oysa doğruluk kişinin özünde, benliğindedir. Doğruluk karakterli olan kimselerde olur. 




Kişiliği oturmuş, ona buna göre değişmeyen insanlarda doğruluk olur. Güzellik yüzde değildir. İnsanı güzel yapan en önemli vasfı güzel bir kalbe sahip olmasıdır. Bütün kötü düşüncelerden arındırılmış bir kalp kadar insanı güzel ve değerli kılan başka bir şey yoktur. İşte tüm bunlardan dolayı insani özelliklerimizi  korumalı ve onlara sahip çıkmalıyız. Doğru, dürüst, güvenilir , şefkatli ve merhametli bireyler olarak diğer insanlara da örnek olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme