“Eserinin Üzerinde İmzası Olmayan Yegâne Sanatkâr Öğretmendir.” Özdeyişinden Yola Çıkarak Atatürk’ün Öğretmenler Hakkındaki Fikirlerini Açıklayınız.

 “Eserinin Üzerinde İmzası  Olmayan  Yegâne Sanatkâr  Öğretmendir.” Özdeyişinden Yola Çıkarak Atatürk’ün Öğretmenler Hakkındaki Fikirlerini Açıklayınız.


 Eserinin üzerinde imzası olan kimselerin kim olduğu bellidir. Bu bir ressam olabilir, bir yazar olabilir ya da bir senarist olabilir. Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Öğretmen ise imzası olmayan ama topluma bir kişi değil yüzbinlerce kişi kazandıran en büyük sanatkârdır. He ne kadar onun imzası olmasa da bugün o imzası olan sanatçıların, yazarların, doktorların, avukatların bile baş mimari kıymetli, emektar öğretmenlerimizdir.


 Yetiştirdiği onca öğrenciye topluma kazandıran, insanların cahil olmaktan kurtulup aydınlanmasını sağlayan ve bunun için de kendi aydınlığından öğrencilere veren koca yürekli değerlerdir öğretmenlerimiz. Mustafa Kemal eğitime, öğretime ve eğitim ve öğretimin başı olan öğretmenlere her zaman çok kıymet vermiştir.  Öğretmeni başının üstünde taşımıştır o koca yürekli lider.  Gençliği yetiştiren, onlara ilim ve irfanı öğreten, gençliğin geleceğinin aydınlık olması için gece gündüz çalışan kişiler öğretmenlerdir.  Atatürk’ün öğretmenler ile ilgili güzel fikirlerini şu sözünden de anlayabiliriz:


"Herkesin kendine göre bir zevki vardır. Kimi bahçe ile meşgul olmak, güzel çiçekler yetiştirmek ister. Bazı insanlar da adam yetiştirmekten hoşlanır." İşte öğretmenler de insan yetiştiren sanatçılardır.


 Aslında dünyadaki herkes ne öğreniyor, ne biliyorsa bunu öğretmenlere borçludur. Öğretmenin tek bir kişi üzerinde imzası olmayabilir ama öğretmenlerimizin dünyada üzerinde koca bir imzası vardır ve o da insan yetiştirmek, insan şekillendirmek ve insanı insan yapan değerleri ona göstermek. İşte öğretmenler bu kadar çalışkan, üretici ve fedakar kimselerdir. Onlar büyük usta büyük sanatçıdır.





Ben bugün bu yazıyı  yazabiliyorsam bunu tüm öğretmenlerime borçluyum. Çünkü kimisi okuma yazma öğretti bana, kimisi okuduğum bir şeyi yorumlamayı, kimisi çok kitap okumanın faydalarını göreceksin dedi ve daha bir çok öğretmenimiz çok şey öğretti bana. Ben kalfa oldum, çırak oldum. Onlar usta oldu , yol gösterdi bana. Ülkemiz için, geleceğimiz için , dünya için emek eden tüm öğretmenlerimizin ellerinden öper, hepsine selam ederim. Hayatını kaybeden öğretmenlerin de mekanı cennet olsun.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme