İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır Atasözü İle İlgili Hikaye Yazınız.

 İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır Atasözü İle İlgili Hikaye Yazınız.

 

Zeynep Hanım sabah erkenden kalktı. Çocuklarını okula, eşini de işe yolladıktan sonra ev işlerini yapmaya koyuldu. Mutfaktaki bulaşıkları güzelce makineye yerleştirdi, evleri elektrik süpürgesi le süpürdü , odaları düzenledi. Daha sonra Mevlana’nın hayatını anlatan bir kitabı eline aldı ve  kaldığı yerden okumaya devam ederken kapı çalındı. Gelen çok meraklı komşusu Gülfem Hanım’dı. İkisi bir araya gelince muhabbet başlardı. Zeynep Hanım hemen çay demledi, yanına önceden yapıp buzluğa attığı kurabiyelerden ve keklerden ısıttı. Şimdi muhabbet zamanıydı.

 

Gülfem Hanım diğer komşuları Elvin Hanım hakkında konuşmaya başladı. Elvin çok cimri bir kadın, kimseye bir şeyini vermiyor, bencilin teki dedi. O kimseyi sevmez, ayrıca da çok çirkin değil mi diyerek kahkahalar atarak gülmeye başladı. O kadın yanlarında olmadığı için arkasından bol bol attı Gülfem Hanım. Orada olmayan  Elvin Hanım, dışarda yalandan yüzüne gülen ve ona samimi gibi görünen Gülfem Hanımın bu söylediklerini duysa çok üzülecekti. Zeynep Hanım Gülfem Hanımı dinledikten sonra yine onu kırmamaya çalışarak sakin bir şekilde konuşmaya başladı. Bak Gülfem seninle iyi bir komşuyuz ama seni bir konu hakkında uyarmak isterim. Yanımızda olmayan bir kimsenin huylarından bahsediyorsun ve onu kötülüyorsun. Bu son derece çirkin bir davranış. O da gelse seni bana kesse sen üzülmez miydin dedi. Senin de hiç hatan yok mu, insanız, hepimizin iyi ve kötü yanları vardır. Neden iğneyi kendine batırıyorsun da çuvaldızı başkasına batırıyorsun. Neden önce değişime ve iyi olmaya kendinden başlamıyorsun dedi.

 

Sence burada onun hakkında konuşmamız da doğru bir davranış mı dedi? O buraya gelse ve biz onunla senin arkadan laf etseydik hoşuna gider miydi dedi. İşte ilk olarak iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batırmak yerine önce kendi hatalarımıza bakmalıyız , kendimizi düzeltmeli ve kendi yanlışlarımızın farkında olmalıyız dedi. Gülfem Hanım Zeynep Hanımın bu sözleri karşısında şaşırıp kaldı , aynı zaman da yanakları kızardı ve yaptığından çok pişman oldu. İşte arkadaşlar başkalarının kusurlarını bulmadan önce aynaya bakmalı ve ilk olarak kendimizden başlamalıyız. Kendi eksik yönlerimizi düzeltmeye çalışmalıyız, yani çuvaldızı kendimize batırmalı, iğneyi başkalarına batırmalıyız.





1 yorum:

Deneme