Emile Zola Hakkında Bilgi Veriniz. ( 1840- 1902)

 

Emile Zola Hakkında Bilgi Veriniz.  ( 1840- 1902)

 

Fransız romancı Emile Zola 1840 yılında  Paris’te dünyaya gelmiştir. Farklı edebi türlerde eser vermiştir ve dünyanın önemli edebiyat yazarlarından biridir. Babası Venedik göçmeni annesi ise Fransızdır. Yoksul bir ailede dünyaya gelmiştir. Babasını küçük yaşta kaybeden yazar daha sonra annesi tarafından yatılı bir okula verilmiştir.

 

 Edebiyata olan ilgisi okul çağındayken başlamıştır. Büyük yazarların kitaplarını okuyarak kendini geliştirmiştir. ( Paul Feval, Eugene Sue, Alexandre Dumas vb. gibi) Okul yıllarında Paul Cezanne  ve onun yakın arkadaşı  Jean Babtistin Baille ile tanıştı. Bu üç arkadaş Victor Hugo’nun eserlerini okudurlar ve onun eserlerinden etkilenerek kendilerine Victor Hugo’yu rehber edindiler. Eğitim ve öğrenim hayatını tamamladıktan sonra bir kitapevinde çalışmıştır. Roman, öykü ve eleştiri yazıları yazmıştır.

 




Emile Zola Naturalist roman akımının en önemli temsilcilerinden biridir. Edebiyatın pozitif bilimlere dayanması gerektiğini belirtmiştir. Deneysel roman denilecek eserleri de vardır. Romanlarında çevre, kişi ve olay betimlemeleri ön  plana çıkar. 9 Eylül 1902 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Ölümü ; yatak odasındaki şömineden sızan dumandan zehirlenerek gerçekleşmiştir.  Resmi kayıtlara kaza olarak geçse de bu ölümün nedeninin  ardında gerici bir örgüt olduğu ileri sürülmektedir.

 

Emile Zola’nın önemli eserleri şunlardır:

 

İlk romanı  La Confession de Claude" (Claude’un İtirafı adlı eseridir.

*  Meyhane

* Nana

* Emek

* Döl Bereketi

*Adalet

*Eser

* Doktor Paskal

* Hakikat

*Toprak

* Hayvanlaşan İnsan

* Yaşama  Sevinci

* Paris  Yaşamı

*Paris’in Karnı

* Bir Aşk Sayfası

* Gerçek

* Paris Yıldızı

* Rahip Mouret’nin Günahı

* Therese Raquin


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme