Aşık Mahzuni Şerif Hakkında Bilgi Veriniz.

 

 Aşık Mahzuni Şerif Hakkında Bilgi Veriniz.

 

Aşık Mahzun Şerif’in asıl adı Şerif Cırık’tır. 17 Kasım 1929 yılında Kahramanmaraş’ın  Afşin İlçesinin Berçenek köyünde dünyaya gelmiştir. Annesinin adı Döndü, babasının adı ise Zeynel’dir. Halk şiirine gönül vermiştir. Konuşma dilini şiirsel bir şekilde ifade etmiştir. Aşık Mahzuni Şerif’in 400 kadar plağı,  dokuz tane kitabı ve  elli tane de kaseti vardır. Türk Halk müziği sanatçıları tarafından  söz ve besteleri  çokça kullanılmıştır. 


Trt tarafından kendisi adına çekilmiş iki tane de belgesel vardır. İlk evliliğini dayısının kızı ile gerçekleştirmiştir. Daha sonra ilk eşinden boşanıp yabancı bir hanımla evlenmiştir. İkinci eşinin kendisini terk etmesi ile üçüncü evliğini yapmıştır ve bu evliliklerinden toplam sekiz çocuğu vardır. Aşık Mahzuni için günümüzün  Karacaoğlan’ı  denilmektedir.


 Aşık Mahzuni Şerif 1989- 1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonları tarafından dünyanın en büyük üç ozanı arasında gösterilmiştir. Kendisinin kalp ve solunum yetmezliği olduğu için 2002 yılında yaşamını yitirmiştir.


Eserleri şunlardır:

 -Yuh Yuh

- Dom Dom Kurşunu

- Ciğerparem

- Bu Mezarda Bir Garip Var

İşte Gidyorum Çeşmi Siyahım

- Ekmek Kölesi

- Gül Yüzlüm

- Fadimem

 - Yedin Beni

- Maraş’tan Bir Haber Geldi

- Dostum Dostum

- Merdo

- Han Sarhoş Hancı Sarhoş

 - Mevlam Gül Diyerek İki Göz Vermiş

- Yalan Dünya

 - Oy Bizim Eller

 - Acı Doktor

- Abur Cubur Adam

 - Katil Amerika

 - Sivas Dramı





0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme