Büyüklere Karşı Niçin Saygılı Olmamız Gerektiğini Hz. Peygamber'in Sözlerinden Örneklerle Açıklayınız .

  

Büyüklere Karşı Niçin Saygılı Olmamız Gerektiğini  Hz. Peygamber'in Sözlerinden Örneklerle  Açıklayınız.


Çevremizde gördüğümüz her yaştan insanlara karşı iyi davranmalıyız. Küçüklere sevgi ile büyüklere ise saygı ile yaklaşmalıyız. Çünkü Yüce Allah'ın yarattığı her insan bizim için değerli olmalıdır. Büyüklerimiz  bizden yaşça daha büyük insanlardır. Bizim için çalışan , bizim için emek eden ve bize öğütler veren kişilerdir. Onlar biz bir hata yaptığımızda uyarır ve yanlış yapmamamızı isterler   Çünkü onlar bizden daha tecrübeli insanlardır.


Büyüklerimize karşı asla kaba tabirlerde  bulunmamalıyız. Onlara karşı saygıda kusur etmemeliyiz . Onları incitmemeliyiz .Yaş ilerledikçe onlar da tıpkı küçük bir çocuk gibi bizden ilgi isterler , sevgi isterler. Onlardan bu ilgi ve sevgimizi esirgememeliyiz. Bize kızdıklarında hemen onlara bağırmamalıyız.  Onlar ile konuşurken  ses tonumuzu yükseltmemeliyiz. Onların karşısında ayak ayak üstüne atmamalıyız , laubali davranışlarda bulunmamalıyız. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa da  büyüklere karşı her zaman  saygılı olunması gerektiğini söylemiştir.  Efendimiz şu sözleri söylemiştir: '' Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir ."
''Bir genç, yaşından dolayı bir kimseye saygı gösterirse Allah (cc) da yaşlanınca kendisine saygı gösterecek kişiler takdir eder."










İşte tüm bunlardan dolayı büyüklerimize karşı her zaman saygılı olmalıyız ve onları çok sevmeliyiz .Onların hayattayken değerini bilip pişman olacağımız şeyler yapmamalıyız. Çünkü son pişmanlık fayda vermez. Keşke hayatta olsalardı daha iyi davranırdım gibi pişmanlıklar yaşamamak için lütfen büyüklere her zaman kibar  davranmaya devam edelim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme