‘’Eğer Bir Gün Benim Sözlerim Bilimle Ters Düşerse Bilimi Seçin.’’ Sözü Mustafa Kemal Atatürk’ün Hangi Özelliğini Yansıtıyor? Açıklayınız.

"Eğer Bir Gün  Benim Sözlerim  Bilimle Ters Düşerse Bilimi Seçin."  Sözü  Mustafa Kemal Atatürk’ün  Hangi Özelliğini Yansıtıyor? Açıklayınız.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk bilime ve fenne her zaman çok önem vermiştir. Bilimin yolundan gidilmesi gerektiğini milletine her seferinde anlatma gayretinde bulunmuştur.

 

Bilimin verileri doğru olduğu için, insanlığa faydalı olduğu için o her zaman bilime inanmıştır. Onun bu sözü Mustafa Kemal’in Bilime olan inancını, bilimin her ne kadar değişebilir özellikte de olsa eninde sonunda doğruyu bulacağını ve onun için de herkesin bilimselliğe inanmasını anlatmak istemiştir.

 

Mustafa Kemal Atatürk o yıllarda  söylediği, yaptığı şeylerin bile bir gün bilimle ters düşebileceğini  işte o zaman bilime inanmak gerektiğini söylemiştir. Çünkü bilim her zaman ileridir, gelişmeye açıktır, hataları düzeltmeye  açıktır. Bundan dolayı önce bilim, önce fen demiştir Ulu Önder  Mustafa Kemal Atatürk.

 


Onun bilime olan güvenini şu sözleri ile de anlatabiliriz:

‘’Türk milletinin yürümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda elinde ve kafasında tuttuğu meşale, müspet ilimdir. Bunun içindir ki milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, doğuştan zekasını, bilime bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, milli birlik duygusunu, her zaman ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek geliştirmek milli ülkümüzdür.’’

‘’Bir başka çağdan kalma adetlerinizde, alışkanlıklarınızda direnirseniz, cüzzamlılar, paryalar gibi tek başınıza kala kalırsınız. Benliğinize bağlı kalın ama, gelişmiş uluslar için gerekli olan şeyleri Batı’dan almasını bilin. Yoksa, bilim  ve yeni düşünceler sizi bir lokmada yiyip bitirebilirler.’’

‘’Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.’’

"Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir."

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme