Vatandaş Olarak Toplumda Birbirimize Saygılı Olmayı Gerektiren Bir Afiş Hazırlamak İsteseydiniz Afişinizde Nelere Yer Verirdiniz.


Vatandaş Olarak Toplumda  Birbirimize Saygılı  Olmayı  Gerektiren Bir Afiş Hazırlamak İsteseydiniz Afişinizde Nelere Yer Verirdiniz.

Vatandaş olarak toplumda  yerine getirmemiz gereken belli başlı sorumluluklarımız vardır.  Bunlar iyi vatandaş olmak, çalışkan olmak,  üretken olmak, adil olmak,  merhamet ve vicdan sahibi olmak ,  yardımsever olmak, eşit olmak, insan haklarına önem vermek ..vb.  İşte bunlar olduğu zaman iyi vatandaş da olmuş olabiliriz.  Bu güzel değerler, bu güzel görevler bizi insan yapar ve bizim insanca yaşamamızı sağlar.   Bazen  de çevremize baktığımızda insanların  kimi değerlerden  uzak kaldığını görmekteyiz. Mesela otobüse hasta ve yaşlı bir kimse bindiği zaman  artık insanlarımız eskisi kadar duyarlı davranmamakta ve o kişiyi görmemezlikten gelmektedir. Vatandaş olarak  bu konu ile ilgili şöyle bir afiş hazırlamak isterdim.

Örneğin; çevrede intihar eden  bir kimseyi gören kimi insanlar o insanın yaşamını kurtarmak yerine cep telefonları ile o kişiyi videoya almaktadır. Bu son derece acımasızca ve  vicdansızca bir harekettir. Bu konu ile ilgili  hazırladığım afişte insanların  kendine zarar vermek isteyen birine  daha duyarlı olmalarını ve cep telefonlarını hemen bırakmalarını gösteren bir afiş hazırlardım. İnsanlar elinde olan her şeyi bırakıp orada canına kıymak isteyen kişinin hemen yardımına koşan bir afiş hazırlardım. Ya da sokakta hayvanlara eziyet etmeyen , aç bir sokak hayvanı gördüğü zaman herkesin elinde bir kap yemek ve su  olduğunu gösteren çizimler yapar ve  böyle bir afiş hazırlardım. Böylece insanları da hayvan sevgisi konusunda daha duyarlı ve daha bilinçli kimseler olmaları konusunda gereken mesajı da vermiş olurdum.  Toplum içinde  biri konuşurken onun sözünü kesmemeyi  gösteren afişler hazırlardım ve insanlara saygılı olmayı, başkalarını dinlemenin önemini  anlatmaya  çalışırdım. 

Kimsenin özel yaşamına müdahale etmeyen insanların olduğu , saygının, sevginin ve hoşgörün olduğu afişler hazırlardım. Bankada kuyrukta bekleyen ve herkesin  sırasına uygun   hareket ettiğini gösteren afişler hazırlardım. Böylece gereken  toplumsal mesajı da insanlara vermiş olurdum. Yani insanca yaşamayı, insani olaylara duyarlı olmayı insanlara hissettirmeye yönelik güzel afişler hazırlar ve güzel örnek olurdum.

1 yorum:

Deneme