Reklamların Çocuklar Üzerinde Etkisi Var Mıdır? Bu Konu İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Reklamların Çocuklar  Üzerinde Etkisi Var Mıdır? Bu Konu İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

Çoğumuzun, özellikle de  küçük yaşlardaki çocukların izlediği  televizyon içeriklerinden biri de reklamlardır. Çocuklar sıkıldığı zaman, yaramazlık yaptığı zaman ailelerin hemen başvurduğu çözüm yolu ise  onlara bir reklam açıp daha sonra kendi işlerine bakmalarıdır. Masum gibi görünen reklamların aslında çocuklar için hiç de masum olmadığının farkında olmalıyız.  Çünkü en tehlikeli ve en sinsi şeylerden biridir reklamlar. Reklamlar sayesinde çocukla çok güzel bir şekilde kandırılır ve çeşitli yalanlara inandırılır.

Reklam deyip geçmemeliyiz. Çünkü çocukların izlediği o rengarenk reklamlar onları davranışsal ve psikolojik açıdan  etkilemektedir. Küçük çocuklar reklamda çıkan her şeye hemen inanmaktadır. Çünkü 8 yaşın altındaki çocukların gerçek anlamda sorgulama ve eleştirel değerlendirme becerileri gelişmemiştir. Reklamlarda çıkan çeşitli  yiyecekler süslü püslü ambalajlara konularak, çeşitli şekiller yapılarak çocuklara gösterilmekte ve  çocuklar da hemen bu sağlıksız gıdalardan istemekte ve bu da aile içinde çeşitli çatışmalara sebebiyet vermektedir. İstediğini alamayan çocuk da hırçınlaşacak ve şımarık davranışlar içine girecektir.   İstediğini alan çocuklar ise o sağlıksız gıdaları tüketecek ve böylece sağlıksız beslenmiş olacaklardır. Reklamlarda gösterilen şeylere çocuklar hemen inandığı için reklamlardan en çok zararı da ne yazık ki onlar görmektedir. Anne ve  babalar çocuk o reklamı izlesin , olsun ben daha sonra o reklamdaki yiyeceklerin ona yanlış olduğunu anlatırım dese de  çocuk anne ve babasını dinlemeyecektir. Çünkü reklamda gördüğü şeyler onun için gerçektir. Çünkü onun dünyası yetişkinlerin dünyası gibi değildir. Kandırılmaya hemen müsaittir onlar. Çocuklarımızı reklamlardan uzak tutmalıyız. Onlara çeşitli etkinlikler yapmalıyız ve bu etkinlikler de onlarla yaparak onları mutlu etmeliyiz. Boyama kitapları yapmalıyız, onlarla çeşitli oyunlar  oynamalıyız ve onları reklamın zararlı etkilerinden korumalıyız.

Çocuklarımızın asosyal biri olarak da yetişmesine izin vermemeliyiz. Bizler bu konuda bilinçli olursak çocuğumuzda bu konuda hiç kötü etkilenmemiş olur ve daha sağlıklı bir ortamda ve daha sağlıklı gıdalar ile büyür. Yeter ki bizler bilinçli olalım  çocuklarımız reklamların zararlı içeriklerinden korumaya çalışalım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme