Haksızlık Konulu Bir Söyleşi Yazınız.


Haksızlık Konulu Bir Söyleşi Yazınız.

Her insanın sahip olduğu temel haklar vardır. Yaşama hakkı,  seyahat etme hakkı, özel yaşamın dokunulmazlığı vb. Bu hakları daha da çoğaltabiliriz. İnsan bu haklarını kullanarak yaşama tutunur ve yaşama bağlanır. Haksızlık ise bize ait olan bir hakkın  yenmesi, elimizden alınmasıdır. Sizce yanılıyor muyum ama hiç kimse hakkının yenmesini istemediğine göre, herkese düşen sorumluluk da hiç kimsenin hakkını yememektir.  Ama ne yazık ki herkes hak kavramının ne anlamına geldiği  ne yazık ki bilmiyor biliyor  olsa bile bunu yaşamında uygulamıyor.

Haksızlık adalet kavramının önemini yitirmesi demektir. Bunun için hak konusunda çok duyarlı olmalıyız. Hiç kimsenin hakkının yenmesine göz yummamalıyız, kendi haklarımızın da yenmesine asla ve asla müsaade etmemeliyiz.  Çevremizde gördüğümüz bir kişi haksızlığa uğradığı zaman susmamalıyız. O kişinin haklarını , onunla birlikte sonuna kadar aramalıyız. İşte bunları yapınca gerçek anlamda iyi bir insan ve adaletli bir insan olabiliriz. Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa '' Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.'' der ve adil olmanın , hak yenmemesinin ne kadar önemli olduğunu anlatmak ister. 

 Haksızlığın, liyakatsizliğin olduğu bir toplum kısa zamanda dağılmaya ve parçalanmaya başlar.  Çünkü burada adalet  olmadığı için kargaşa olur. Bunun için her zaman hukuka güvenmeliyiz ve hukuk devleti olma özelliğimizi korumalıyız. Hak edene hakkını vermeliyiz ve dürüst, onurlu insanlar olmalıyız.  
Eşitliğin daim olması için, adaletin var olması için her zaman  haklı olanın yanında yer almalıyız. Hak kavramının ne kadar önemli olduğunu anlamak için de şu sözü unutmamalıyız: ‘’HaksızIık  önünde eğiImeyiniz; çünkü hakkınız ile birlikte  beraber şerefinizi de kaybedersiniz.’’ Hz. AIi

1 yorum:

Deneme