‘’Hiçbir Baba Evladına Güzel Terbiyeden Daha Üstün Bir Hediye Vermemiştir.’’ Hadisinde Anlatılmak İstenen Mesaj Nedir ? Yazınız.


‘’Hiçbir Baba  Evladına  Güzel Terbiyeden Daha Üstün Bir Hediye Vermemiştir.’’  Hadisinde Anlatılmak İstenen Mesaj Nedir ?  Yazınız.

 Evin direği olan babalar çocukları için  her türlü zorluklara sabreden koca birer çınarlardır. Onlar  aileyi aileyi koruyan, kollayan tıpkı anne gibi çocuklarını koşulsuz seven canlardır. Bir babanın evladına bırakacağı en önemli miras ise elbette ki güzel  ahlaktır, insanlara saygılı olmak, hoşgörülü olmaktır. Güzel ahlak ile yetiştirilen bir çocuk  ilerde önce kendisine, sonra içinde yaşadığı topluma, ülkeye ve daha sonra   insanlığa fayda sağlar. Güzel ahlakın olduğu yerde doğruluk vardır, dürüstlük vardır, güven vardır, mutluluk vardır. Bunun için çocuklarımıza her şeyden önce güzel ahlaklı olmayı öğretmeliyiz. 

 Güzel ahlaklı olan insan da aynı zamanda iyi bir insandır, can yakmayan, kalp kırmayan, ah almayan kimsedir. İyi olan insan da kimseye zarar vermez, kimsenin kalbini kırmaz, kimsenin ahını almaz. Çünkü güzel ahlaklı insan aynı zamanda merhamet ve vicdan sahibi bir insandır. Çocuklarımıza daha küçük yaşlardayken iyi alışkanlıklar kazandırmalıyız. Onlara mal bırakarak, mülk bırakarak onları mutlu edemeyiz. Mutlu olmak istiyorsak, onarın mutlu olmasını istiyorsak önce ahlak sahibi olmalıyız ve çocuklarımıza da bu güzel ahlakımız ile örnek teşkil etmeliyiz. Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın güzel ahlakın önemi ile ilgili şu sözleri de unutmamalıyız:


* ‘’ Her nerede olursan ol Allah’tan ittika et ve kötülüğün arkasından iyilik yap, bu onu yok eder. İnsanlara iyi ahlakla muamele et.’’
* ‘’ Müminin mizanında en ağır basacak şey güzel ahlaktır. Muhakkak ki, Allah Teala işi ve sözü çirkin olan ve hayasızca konuşan kimseye buğz eder”

1 yorum:

Deneme