Yalnız Erdemi Bilmek Yetmez, Ona sahip Olmak Onu Yapmak Da Gerekir.


Yalnız Erdemi Bilmek Yetmez, Ona sahip Olmak Onu Yapmak  Da Gerekir.

Bu hayatta en önemli şey insanca yaşayabilmek ve insani özelliklere sahip olmaktır. Bu insanca yaşamanın yolu da erdemli olmaktan , güzel ahlaklı olmaktan geçer . Erdemli olmak, “ erdemli olun, erdemli davranın”  gibi başkalarına nasihat etmek yerine ilk önce kendimiz bu kavramın taşıdığı değerlere, özelliklere sahip olmalıyız . Yani erdemliliği hayatta uygulamaya çalışmalıyız .  Yoksa herkes iyi olmak güzeldir, ahlaklı olmak, dürüst olmaktır güzeldir der lakin  bunu tam anlamıyla herkes uygulamaz. Çünkü lafta kalır. 

Kamil insan olmalıyız . Yani sadece erdemlilik kavramının ne olduğunu bilmek size fayda sağlamaz . Çünkü erdemli  olmalıyız ki hem kendimize saygımız olsun  hem de içinde yaşadığımız topluma . Erdemli  olan insan olgun insandır , başkalarına kötü davranmayan insandır , ihanet etmeyen ,  güvenilir , doğru ve dürüst olan  kimselerdir . İşte bizler böyle olduğumuz zaman erdemli oluruz , erdemlilik kavramına sahip çıkmış oluruz ve erdemliliği ortaya çıkarmış oluruz . Erdemlilik icraat gerektirir. Mesela yolda gördüğümüz kimsesiz birine yardım etmek, yaşlı insanlara hizmet etmek, bize kötülük edene iyilik etmek ve o kimseye aynı kötülükle karşılık vermemektir aslında erdemli olmak.

Erdemlilik ile ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın  da şu sözünü aklımızdan çıkarmamalıyız:
* ‘’ Erdemin en büyüğü, seninle ilişkilerini kesene iyilik etmen, senden esirgeyene vermen, sana kötülük edeni bağışlayıp, dost elini uzatmandır. ‘’ ( Hadis-i Şerif)

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme