Sizce Büyük Şehirler, O Şehirde Yaşayan İnsanların Birbirleriyle İlişkilerini Nasıl Etkilemektedir ?


Sizce Büyük Şehirler, O Şehirde Yaşayan  İnsanların Birbirleriyle  İlişkilerini Nasıl Etkilemektedir ? 6.sınıf Türkçe Dersi 149. Sayfa

İnsanlar başka bir şehre yaşamaya  gittiği zaman orada zorluklar ile karşılaşacaktır . Çünkü ilk önce yaşanılan şehre uyum sorunları ortaya çıkacak ve zamanla bu uyum  sağlanmaya çalışılacaktır . Şehirlerde   insanlar arası ilişkiler daha çok resmidir .  Yani şehir yaşamında insan ilişkileri fazla gelişmemiştir . Çünkü kimse  kimseye fazla güvenmemektedir . Yaşanılan  deneyimler, artan kötü vakalar buralarda insanların başkalarına karşı  güven probleminin olmasına neden olmuştur.

Komşuluk ilişkileri de asgari düzeydedir . Hatta kimi komşular komşu olduklarını bile sonradan fark edebilirler . Herkes kendi derdine düşmüştür şehir yaşamında .  Kimse kimsenin nazını çekmez . Yani şehir yaşamında  manevi duygular fazla yoktur . İnsan sadece kendini düşünür . Komşuluk ilişkileri fazla gelişmediği için insanlar her ihtiyacını büyük marketlerden karşılar . Maddi  olarak paylaşma olmadığı için manevi olarak paylaşma da fazla olmaz şehirlerde . İnsanlar daha çok buralarda ben düşüncesi ile hareket eder ve biz düşüncesi şehirlerde fazla hakim değildir . İnsanlar çocuğunu bile parka götürürken o çocuğu orada tek başına bırakamaz . Çünkü şehirde kimse  kimseyi fazla tanımadığı için insanlarda güven olmaz , insanlar birbirine karşı şüphe ile yaklaşır . Belki zaman için de az olsa  samimi ilişkiler kurulabilir .  İnsanlar sabah işe gider, akşam ise evine gelir ve kalan süreyi dinlenmek için geçirir .

İnsanın içini dökecek, güvenecek kimsesinin olmaması  onu mutsuz eder. Bu durumdaki insanlar da dertlerini bir psikoloğa giderek anlatabilirler. İnsan ilişkileri daha çok çıkara dayalıdır. Hal böyle olunca şehirde yaşam da  daha sıkıntılı  ve daha zor olur. Her şeye rağmen yine iyi dostluklar, iyi arkadaşlıklar, komşuluk kuran kişiler vardır fakat bunların sayısı da çok fazla değildir. Şehir yaşamında işten eve kendini zor atan anne ve babalar çocuklarına bile fazla vakit ayıramazlar. Çünkü günün iki saati trafikte geçmiştir, başka ekstra işler ortaya çıkmıştır vb.  İnsanlar doğdukları yerde değil doydukları yerde yaşamaya mecbur kaldıkları da için de şehirlerde de elbette insanlar yaşamak zorunda kalacak ve onca zorluğa da katlanmak zorunda kalacaklardır. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme