Zorbalık İle İlgili Düşüncelerinizi Açıklayınız.


Zorbalık İle İlgili Düşüncelerinizi Açıklayınız.

Bir çocuğun başka bir çocuğa  uyguladığı fiziksel , sözel , teknolojik , cinsel vb. saldırıya  '' zorbalık'' denir.  Zorba olan kişiler genellikle yaşı zorbalığa mahkum olan kişiden daha büyük olan kimselerdir . Zorbalık yapan kimse kendinden küçük kişiye şiddet uygular , bunu bilinçli olarak yapar ve   onu küçümser , aşağılamaya çalışır ve böylece zorbalığa mahkum olan çocukta çeşitli sorunlar oluşmasına neden olur . Zorbalık yapan kişi yaptığı bu kötü davranıştan zevk alır. Çünkü başkasına kötülük etmek onu içten içe mutlu eder. 

Zorbalığın nedenleri şunlardır :  Çocuğun ailesinden zorba davranışlar öğrenmesi, kendini  bu yollara kanıtlamak istemesi,  birtakım psikolojik sorunlar, kendini iyi  ve kuvvetli hissetme düşüncesi, zorbalığı yapan kişinin de önceden zorba davranışlara maruz kalmış olması gibi nedenlerdir . Zorbalık asla iyi bir şey değildir . Özellikle de okul ortamından yapıldığı zaman bu durum hem öğretmeni hem çocukları olumsuz etkiler .  Zorbalığı yapan çocuk da zorbalığa maruz kalmış çocuk da bundan kötü etkilenir . Zorba olan çocuk disipline verilir , derslerinde düşüş yaşanır, kimse öyle biri ile arkadaşlık yapmaz istemez . Zorbalığa uğrayan çocuklar ise bir zaman sonra içine kapanık biri olur . Kendilerini yetersiz hissetmeye başlayabilirler ve bunda dolayı da utanç duygusu içine kapılabilirler .  Korkak ve çekingen çocuklar  olurlar. Bunun için zorbalığa karşı şu önlemler alınmalıdır : Aile çocuğunu iyi yetiştirmeli, ona iyi örnek olmalıdır . Aile içinde  huzursuzluk , şiddet ve kavga olmamalıdır . Çocuğumuzu zorbalığa karşı bilinçlendirmeliyiz .  Zorbaca davranışlar gösteren çocuğun bu davranışları karşısında sakin olmalıyız ve onunla sevgi ve saygı ortamında güzel bir dille konuşmalıyız . Bir çocuk başka bir akranına ya da başka bir çocuğa zorbalık yapıyorsa bu davranışın temeline inilmeli ve o çocuğun neden olumsuz davranışları sergilediği çok iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Zorba davranışların ne kadar kötü olduğu ile ilgili şu söze de  kulak vermeliyiz:
* '' Kendilerini seven insanlar,  başkalarına zarar vermezler. Kendimizden ne kadar nefret edersek, başkalarının da acı çekmesini isteriz.'' Dan Pearce. 

* '' Zorbalık korkunç bir şeydir. Sonsuza kadar seninle yaşar. Seni zehirler ama sen izin verirsen.''

  İşte tüm bunlara dikkat edilmeli ve  zorbalığın toplum içinde yok olması sağlanmalıdır. Zorbalık yapan çocuklar   can kulağı ile dinlenmeli , gerekirse uzmanlardan destek alınmalıdır. Bu süreçte okul ve aile de iş birliği içinde hareket etmelidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme