‘’Güzeli Güzel Yapan Edeptir. Edep İse O Güzeli Sevmeye Sebeptir.’’ Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


‘’Güzeli Güzel Yapan Edeptir. Edep İse O Güzeli Sevmeye Sebeptir.’’ Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

Bir insanın güzelliği sadece dış görünüş ile belli olmaz . İnsanı insan yapan en önemli özellik dış güzellik değil , iç güzelliktir . Yani edepli olması , ahlaklı  olması ve erdemli olmasıdır . Kişi edepli biri ise o kimse zaten herkes tarafından sevilmeye başlar . Çünkü edepli insanlar  gözümüze daha güzel görünür ve böyle kişilere hayran kalırız ve onlar gibi olmak isteriz . Edep ortamının olduğu yerde saygı vardır, olgunluk vardır.

Edepli insan konuşmasına dikkat eden , kalp kırmayan , iki yüzlü olmayan , insanların özel konularına girmeyen ve çevresindeki her canlıya saygı ile yaklaşan kimsedir . Yani haddini bilen insandır . İşte bu güzel özellikler insanı edepli kılar ve o kişinin de edepli olması kendisinin sevilmesini sağlar . Edepten yoksun bir kimse ise  üslubuna dikkat etmez , haddini bilmez ve ağzına gelen her türlü kötü sözü söyler . Çünkü edepsiz kimseler düşünmeden yoksun , erdemli olmayan insanlardır . Bunun için edepten yoksun bir insan olmamalıyız . Edepli , görgülü insan olmalıyız . Kaba konuşmamalıyız , kalbimizi  temiz tutmalıyız ve dilimize sahip çıkmalıyız .  Bir ortamda çok fazla konuşmamalıyız , yeri geldiği zaman utanmasını bilmeliyiz  ve kendimize olan saygımızı da kaybetmemeliyiz . İşte böyle olduğumuz zaman kendimizi hem sevmiş oluruz hem başka insanlar tarafından seviliriz . Edep ile ilgili şu sözü de unutmamalıyız :

‘’ Her şey çoğaldıkça ucuzlar. Fakat edep çoğaldıkça  değeri artar.’’ Çünkü edepli olan kimseler her zaman gözde insanlar olur ve bu kimseler tıpkı bir altın gibi değerli olurlar. Onun için de değerleri hiç bir zaman kaybolmaz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme