Çevremizdeki Canlılara Nasıl Davranmalıyız ? Kompozisyon Yazınız.


Çevremizdeki Canlılara Nasıl Davranmalıyız ? Kompozisyon Yazınız.

Çevremizdeki bitkilere , ağaçlara , hayvanlara  merhametli davranmalıyız . Onların da ilgiye ve sevgiye ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız .  Sokak hayvanlarına , evcil hayvanlara eziyet etmemeliyiz . Onların da bir canı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız . Hayvanlara eziyet eden kimse insanlıktan nasibini almamış kimsedir .

 İçinde vicdan ve merhamet olmayan kimsedir . Bu yüzden  kendimizi hayvanların yerine koymalıyız ve empati kurma becerisine sahip olmalıyız . Bir günlüğüne kendimizi onların yerine koymaya hazır mıyız ? Acaba ? Hazır değiliz . Çünkü hayvan olmak insan olmaktan daha zordur . Çünkü kendisini fazla koruyamaz hayvanlar  ama biz kendimizi kötülüklerden koruyabiliriz . Çevremizde bazen öyle şeyler görüyoruz . İçinde hayvan sevgisi olmayan bir kimse alıyor sokak kedilerini , dolduruyor torbaya ve onların boğularak can vermesinden zevk alıyor . Gerçekten böyle insanlar var . Ya da bir başka şey örnek vereyim . İki komşu birbirine düşman ve birbirlerinden nefret ediyor . Komşular birbirinin gencecik daha meyve vermemiş ağaçlarını kesiyor, yakıyor . Bu ne kadar insanlığa sığar,  ne kadar insanca bir davranış  gerçekten tartışmaya değer . Çünkü insanlıkla alakası olmayan bu kimseler  nefretini   küçük bir ağaçtan çıkarıyor . O da canlı onun suçu ne ki ? Ama bunu algılamıyor bu kimseler . Çünkü gözlerini kin  bürümüş , içinde kocaman bir canavar büyütmüş .  Allah böyle kimseleri de ıslah etsin .

Çevremizde  gördüğümüz her canlıyı sevmeliyiz , onları korumalıyız . Yoldan geçerken kurumuş bir çiçek gördüğümüzde iki dakika  durup onu sulamalıyız , aç bir hayvan gördüğümüzde elimizdeki  simidin bir parçasını ona  vermeliyiz . Onlara  asla işkence  yapmamalıyız, yapanları da gerekli yerlere şikayet etmeliyiz .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme