‘’Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’’ ile ‘’ O Geliyor’’ Şiirini İçerik Bakımından Karşılaştırınız .


‘’Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’’ ile ‘’ O Geliyor’’ Şiirini İçerik Bakımından  Karşılaştırınız .

‘’Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’’nde  Büyük lider Mustafa Kemal , milletinin ilk hedefinin bağımsızlık olduğunu söylemiştir. Çünkü bir milletin bağımsızlığı her şeyden önemlidir. ‘’ O Geliyor’’ adlı şiirde de  milletimin insanlarının uyanıp kendine gelmesi gerektiğini söylüyor . Uyanın ki millet  bağımsız olsun , vatan sahipsiz kalmasın , umutsuzluk bu topraklarda gezmesin denilmek isteniyor .

Yeni bir gün doğacak o da kurtuluş günü denmek istiyor . Onu başlatacak olan Mustafa Kemal Atatürk’tür .  Bağımsızlık içinde özgürce yaşamak gerekir . İşte özgürce yaşamak için de uyumamak gerekir . Çünkü uyursan eğer vatan elden gider diyor şiirde . Gençliğe Hitabe’de  de bağımsızlığın en temel şart olduğu koşuluyor . İçinde bulunduğun durum ne kadar zor olursa olsun önce vatanın bağımsız olması sağlanacaktır . Belki o yıllarda halkımız  henüz Mustafa Kemal bir gibi bir lider olmadığı için çok umutsuzdu , savaşlardan bıkmıştı insanlar . Ama artık umutsuzluk sona ermeliydi . Çünkü ülke kurtulacaktı , bunu sağlayacak olan da Gazi Mustafa Kemal ve milleti olacaktı . O gemi belki yavaş geliyor fakat o geminin içinde çok değerli hazineler vardır . Umut vardır , inanmak vardır , hızlı bir şekilde vatanı kurtarmak vardır. Gençliğe Hitabe’de ülkenin içinde bulunduğu zor durumlar anlatılıyor . Mevcut Hükumetin  gaflet ve dalalet içinde olduğu anlatılıyor . Fakat milletin buna göz yummaması gerektiği  söyleniyor . Çünkü Mustafa Kemal gibi bir yiğit geliyor . Çünkü o ki vatan aşkı ile vatan derdi ile yanan bir lider, çünkü o ki kendi şahsi menfaatlerini düşünmeyen sadece vatanını düşünen eşsiz bir lider . Yeni bir devlet kurulacak .  

İşte Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nde de ülkenin durumu ne olursa olsun bağımsızlık ve Cumhuriyet için her şeyin yapılması gerektiği , umutsuzluğa yer verilmemesi gerektiği belirtilmiştir . Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur . Çünkü senin o asil kanın bir volkan gibi patlayacak ve ülkeni düşmanlardan  atacaktır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme