Acelecilik İle Deyim, Atasözleri ve Özdeyiş Araştırıp Bunlar İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Acelecilik İle Deyim, Atasözleri ve Özdeyiş Araştırıp  Bunlar İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

Acelecilik İle İlgili Deyimler:

* Aceleye getirmek,
* Yel yeperek yelken kürek
* Telaşa vermek,
* Kelle götürmek,
* Aceleye gelmek
* Ateş almaya gelmek
* Savuşup gitmek
* Telaş almak
* Adımlarını sıklaştırmak


Acelecilik İle İlgili Atasözleri:
- Acele  işe şeytan karışır.
- Acele  giden, ecel gider
- Acele yürüyen yolda kalır
- Acele ile menzil alınmaz
- Sabreyle işine, hayır gelsin başına.
- Merdiven ayak ayak çıkılır.
- Geç olsun, güç olmasın.


Acelecilik İle ilgili  özdeyişler:
*Hata, acelenin hayırsız çocuğudur.  Ahmet Rıfat
* Bütün yanlışlıkların başı aceleciliktir, bütün iyi işler, daima ağır ağır yapılan işlerdir. Yusuf Has Hacip
*  Yöneticiler, işlerde acele etmemelidir, bir şey işittikleri veya bir şeyden şüphelendikleri zaman, hakikatini anlayıncaya, yalanı doğrudan ayırıncaya kadar bu hususta yavaşlık göstermeleri gerekir; çünkü acelecilik kudretlilerin işi değil, zayıfların işidir.. Nizamülmülk

1) Aceleye Getirmek Deyimi İle İlgili Kompozisyon :
 Yapılan işlere gereken önemin verilmemesi, işin  baştan savma yapması aceleye getirmek  demektir. Bazen hayatımızda  bunu yaşayabiliriz.  Örneğin; kimi  kendini bilmez insanlar adamına göre davranabilir. Zenginin çocuğunun işi düşünce onun işini güzelce yaparlar,  fakirin çocuğunun işini ise aceleye getirerek onunkine hiç önem vermezler . Bunun için bizler böyle olmamalıyız . İşlerimizi aceleye getirmemeliyiz. Sakin bir şekilde , bir plan ve program dahilinde işlerimizi düzenli bir şekilde yapmalıyız.

2)  Acele giden ecele gider:
İşlerimizi her zaman sakin bir şekilde yapmalıyız. İşimizi  iyi bir şekilde yapmak için de her zaman bir plan doğrultusunda hareket etmeliyiz. Yani işimizi son güne bırakmamalıyız. Örneğin; sabah sınava gireceğim diyerek arabayı çok hızlı sürersek kaza yaparız. Bunun sonucunda ya yararlanırız ya da hayatımızı kaybedebiliriz. Böylece acele giden ecel gitmiş olur. Bunun için  her şeyi zamanında yapmalıyız ve işlerimizi son dakikaya bırakmamalıyız.
3) Acelecilik Her İşte Hatayı Getirir. ( Herodot)
Bir iş acele yapıldığı zaman o işin başarıyla sonuçlanması mümkün değildir.  Aceleci davranıldığı zaman hata üstüne hata yaparız ve işlerimiz de tam anlamıyla çözülmemiş olur. Örneğin; matematikten sınavımız var diyelim. Sınava çok güzel bir şekilde çalıştık. Daha sonra sınav günü geldi ve sınav esnasında o kadar acele ettik en basit bir soruyu bile karıştırdık. Çünkü hemen bitirip , kağıdı teslim edeyim derdine girdim. Bunun sonucunda da matematikten çok düşük bir puan aldık. Çalıştığımız  ise hiçbir işe yaramadı. Çünkü acele ettik ve hatalar ortaya çıktı.

Tüm kompozisyonlar bu sayfada

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme