Aklın ve ilmin üç büyük düşmanı vardır: Kötülük, bilgisizlik ve tembellik. Özdeyişi İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Aklın ve ilmin üç büyük düşmanı vardır: Kötülük, bilgisizlik ve tembellik.  Özdeyişi İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

İnsanları  diğer varlıklardan ayıran en önemli özellik akıldır . Akıl sayesinde olayları idrak ederiz , çalışırız , araştırırız , sorgularız ve evreni anlamaya çalışırız . İlim de aklımızı doğru kullandığımız zaman  gelir . Aklın ve ilmin düşmanı kötülüktür , tembellik ve bilgisizliktir. 


İnsan aklı ise iyi işler de yapabilir, kötü işler de yapabilir . İnsan aklı ile ilmini kötüye kullanır ve insanlığı yok edebilir . Örneğin; Amerika'nın Hiroşima ve Nagazaki'ye attığı atom bombaları ilmin kötüye kullanılmasının sonucu olmuştur .Bilgisizlik de kişinin cahil kalmasına neden olur . Cahil insan da hep yerinde sayar ve ne kendisine ne de yaşadığı topluma faydalı olur . Bilgisiz insan bilim ve teknolojiden geri kalır , uyurgezer gibi olur . Tembellik de aklın ve ilmin en büyük düşmanıdır . Tembel insan hep boş oturmaya alıştığı için bundan zevk alır ve çalışmak böyle insanlara ağır gelir .  Tembel insan meraklı olmadığı için , iyi bir araştırmacı, iyi bir gözlemci olmadığı zaman ülkesine de zararı dokunur . Onu için aklı ve ilmi doğru kullanmalıyız . Kötülükten, bilgisizlikten ve tembellikten kurtulmak için çok çalışmalıyız ve  barışçıl, güzel niyetli insanlar olmalıyız.

Ülkemizin gelişmesi için akıllı olmalıyız , çok çalışmalıyız , zor zamanlarımızda milletçe birlik, beraberlik ve dayanışma içinde hareket etmeliyiz . İşte o zaman akıl ve ilim bize fayda sağlar ve biz yükseliriz .

1 yorum:

Deneme