Dürüst ve Güvenilir Bir İnsan Olmanın Toplumsal İlişkiler Açısından Önemini Kompozisyon Olarak Yazınız .


Dürüst ve Güvenilir Bir İnsan Olmanın Toplumsal İlişkiler Açısından  Önemini Kompozisyon Olarak Yazınız .

Dürüst , doğru ve güvenilir olmak insan ilişkilerinde aranan en önemli özelliktir . Bir insanı dışarıdan bakmak ile tanıyamayız . O insanla vakit geçirdiğimizde , arkadaşlık kurduğumuzda , alışveriş ettiğimizde o kişinin dürüst ya da güvenilir olup olmadığını anlarız . Dürüst olmak ve güvenilir olmak bu dünyadaki en büyük erdemdir .  Çünkü dürüst insanlar bir yerlere gelmek için , çıkarları için asla yalan söylemezler . 


Yetim ve öksüz hakkı yemezler . İnsanların sırtından geçinmezler ve asla emanete hıyanet etmezler . Böyle insanlar toplum tarafından ömür boyu sevilir . Bu kişi ortama geldiğinde bile insanlar ayağa kalkar ve ona büyük bir saygı duyarlar . Bunun için hayatta her zaman dürüst ve güvenilir olmak gerekir . Başkasının namusuna göz dikmemek  de dürüst ve güvenilir insanların en önemli  özelliklerindendir . Dürüst insan , güvenilir insan  bu güzel özelliklere sahip olduğu için bazı kötü kişiler tarafından haksızlığa uğrayabilir , çeşitli iftiralara maruz kalabilir . Her ne kadar böyle durumlara da maruz kalsa Yüce Allah her zaman doğruların , güvenilir olan kullarının yanında olur . Gerçekler er geç de olsa ortaya çıkar . Dürüst kimse asla eğilmez , her zaman dik durur . Zalimden yana olmaz . Mazlumdan yana olur .  Devletin malını asla çalmaz . Devletin malına asla zarar vermez . İnsanlara yardım  etmeye çalışır ,  zorda olanların elinden tutar . Böyle kimseler her zaman sevilir . Hayatını kaybettiğinde bile arkasından her zaman dualar edilir ve asla unutulmazlar .

Mesela Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa  hem güvenilir hem de dürüst bir insandı . O hiç kimsenin hakkını yememiş , bazen acı da olsa gerçekleri insanlara söylemiştir . Çünkü o her zaman Muhammed'ül Emin olmuştur . Bizler de onun gibi olmalıyız ve hem Allah katında hem toplum nezdinde sevilen , sayılan insan olmaya çalışmalıyız .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme