Savaşın İçinde Kalan Çocuklar İle İlgili Kompozisyon Yazınız .

Savaşın İçinde Kalan Çocuklar İle İlgili Kompozisyon Yazınız .

Savaş tüm insanlığı olumsuz etkileyen bir olaydır . Savaştan en çok etkilenen ise o masum , ne olduğunu bile anlamayan , günahsız çocuklardır . Çocuklar savaştan çok kötü etkilenirler . Savaşın içinde doğup büyümüş bir çocuk  diğer çocuklar gibi mutlu olamaz . Dışarıda isediği gibi top oynayamaz , ailesi ile birlikte parka gidemez . Yani çoğu şeyden mahrum kalır . Hal böyle olunca bu çocuklar yaşanan savaşlardan dolayı çocukluklarını yaşayamazlar . İşte savaşın içinde olan bu çocuklarımız  korkak olur , ürkek olur . Yine savaş olacak diye içinde  devamlı bir kaygı olur . Bunun için savaşlara bir son verilmesi gerekir . Çünkü savaş insanlık adına işlenmiş olan ve hala işlenmeye de devam eden büyük bir cinayettir .

Çocukları yetim bırakmak , öksüz bırakmak , kimsesiz bırakmak insanlığa sığmayan davranışlardır . Özellikle de güçlü olan gelişmiş ülkeler daha fazla ekonomik gelir elde etmek için , daha fazla toprağa sahip olmak için fakir ülkeler  ile savaşır ve o ülkeleri yok olma durumuna getirir . O ülkelerin yer altı zenginliğini sömürür . Yaşanan bu savaşlardan kadınlar , yaşlılar , çocuklar olumsuz etkilenir . O çocukların o masum yüzüne baktığımız zaman içimiz kan ağlar . Geçen gün bir belgesel izledim . Suriye'de yaşanan iç savaştan dolayı bir çocuk orada bulunan Suriyeli olan bir kişiye şunu soruyordu : Abi yiyecek bir şeyin varmı diye sordu . Adam ise yok vallaha yavrum dedi . Bunun üzerine çocuk şunu söyledi : Abi bu daha ne kadar sürecek ?  Ben üç gündür hiçbir şey yemiyorum dedi . Bu soruyu duyduktan sonra içim kan ağladı . İnsan olduğumdan utandım . Çünkü çocuk kaç gündür açtı ve bir kuru ekmek bile bulamamıştı . Yine başka bir çocuk şunu söyleyerek ağlıyordu . Zavallı yavrucak savaş anında annesini kaybetmiş , anne! Anne! diye bağırıyor ve babası da onu kucağına sarmış birlikte ağlıyorlardı . Çocuk bizim suçumuz ne ? Biz ne yaptık diye ağlıyordu . İşte tüm bunların sorumluları bu savaşa neden olan kimselerdir . Yani insanlıktan nasibini almamış , insanların acı çekmesinden zevk alan cani kimselerdir , acımasız ülkelerin acımasız liderleridir .  Savaş ister ülke içi olsun , ister ülke dışı olsun hiç bir zaman insanlığa fayda sağlamaz . Bundan da en çok bu masum yavrular etkilenir . Bunun için mecburi olmadığı sürece savaşa her zaman hayır demeliyiz .


Dünyadaki tüm çocukların çocukluklarını yaşaması için , dünyada barışın , kardeşliğin hakim olması için, daim olması için sevgili Yunus Emre'nin de dediği gibi '' Gelin danış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz.'' Gelin biz de savaşlara dur diyelim. Çocuklara kıymayalım çocukları yaşatalım, insanlığı yaşatalım . 

1 yorum:

Deneme