Atatürk'ün Sanata Ve Sanatçıya Verdiği Değeri Ve Önemi Anlatan Sözleri Hangileridir ?

Atatürk'ün Sanata Ve Sanatçıya Verdiği Değeri  Ve Önemi Anlatan  Sözleri Hangileridir ?

Mustafa Kemal sanata çok önem vermiş  ve herkesin sanatçı olamayacağını düşünmüştür . Sanat ince bir uğraştır ve kabiliyet gerektiren bir iştir . Bundan dolayı herkes sanatçı olamaz . Duygu ve düşüncelerin resmedilmesi  , dile getirilmesi ,  çeşitli şekillere dökülmesi sanatın en önemli özelliklerindendir . Millet olarak sanata ve sanatçıya çok önem vermeliyiz . Mutlaka herhangi bir sanat dalı ile  ilgilenmeliyiz . Mustafa Kemal'in sanat ve sanatçıya verdiği önem ile ilgili sözleri şunlardır :
*''Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.''

* ''Sanatkar el öpmez; sanatkarın eli öpülür.''

*''Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür''.

*Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz… Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatçı olamazsınız.


* ''Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir''.

*Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk Musikisidir. Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.”

*“Milletimizin güzel sanatlar sevgisini, her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.''

*''Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır.''
*Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”

*“Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz.”

*“Güzel sanatlara da alakanızı yeniden canlandırmak isterim. Ankara’da bir konservatuar ve Temsil Akademisi kurulmakta olmasını zikretmek, benim için bir hazdır. Güzel sanatların her şubesi için Kamutay’ın göstereceği alaka ve emek, milletin insani ve medeni hayatı ve çalışkanlık veriminin artması için çok etkilidir.”

*“Sanatçı, esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidir.”

*“Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatı ile yer almaktan ilelebet mahrum kalacaktır.”

2 yorum:

  1. Atatürk'ün bence en güzel sözü "Hepiniz milletvekili olabilirsiniz,bakan olabilirsiniz...
    Hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz.Fakat sanatçı olamazsınız.

    YanıtlaSil

Deneme