Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol ile ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.

Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol ile ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.

Başkalarının açığını arayan ve bunu topluluk içinde dile getirmek çok büyük  bir cahillik ve çok büyük bir saygısızlıktır . Çevremizde bile yakın akraba , eş dost dediğimiz  kimi insanlar  bir eksiğimizi aramaya çalışmakta ve bundan büyük zevk almaktadır . İnsanların açığını yakalayarak , mutsuzluktan mutluluk çıkaran  boş insanlar vardır ne yazık ki çevremizde .

İşte böyle insanlara karşı kusuru olan insanlar çok dikkatli olmaya çalışır ve bunlara herhangi bir dertlerini söyleyemez ve içlerine atarlar . Oysa en yakınlarımıza dertlerimiz söylesek onlar da kusurlarımızı örtse büyük erdemlilik yapmış olur ve insanların gözünde saygın kişi olurlar . Nasıl ki gece olunca her şeyi gündüz gibi net göremiyorsak insanın , insan kardeşimizin kusurunu örtmede de gece gibi olmalı, onu üzmemeli canını yakmamalıyız . Ne demiş Yunus Emre : Bir kez gönül yıktın ise, bu kıldığın namaz değil, Yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil . Yani kalpleri başkalarının kusurunu açığa çıkarak kırmayalım , insanları rencide etmeyelim . Mümkün olduğu sürece duyduğumuz gizli bir lafı orada burada ağzımıza sakız etmeyelim . İnsan olan,  iyi olan , ahlaklı olan insanlar , alçak gönüllü olan insanlar başkalarının kusurunu kapatır ve asla o kişiyi üzecek imalarda bulunmaz ve yaşadığı kötü durumu kişiye de unutturmaya çalışır .


Bunun için Mevlana'nın da dediği gibi  başkalarının kusurunu örtmede  gece gibi olalım , bazı şeyleri hatırlamayalım , sonsuza kadar unutalım lütfen .

11 yorum:

Deneme