" Her Metnin Kendine Özgü Sesi Vardır " İfadesinden Ne Anlıyorsunuz ?

" Her Metnin Kendine Özgü Sesi Vardır " İfadesinden Ne Anlıyorsunuz ?

Edebi metinler yazılış amaçlarına göre farklılık gösterir . Kimi eserler öğretmeyi amaçlarken , kimileri duygularımızı yansıtmayı amaçlar , kimi eserlerde de hayatın farklı yanlarını ve bize uzak yerleri gözümüzün önüne getirme amacı vardır .

" Her metnin kendine özgü  sesi vardır " sözü bize her metnin yazılış amacının farklı olduğunu söylemektedir . Ayrıca bu sözden şunu da anlayabiliriz : Her metinde yazar kendine has bir anlatımla olayları ya da duygu ve düşünceleri ele alır . Böyle olunca da her metnin kendine has bir anlatımı vardır . Mesela bir şiir kitabı okuduğumuzu düşünelim . Bu kitap bizde aşk , ayrılık , özlem gibi duyguların hissedilmesine sebep olur . Fakat bir ders kitabı ya da araştırma inceleme türünde bir metin okuduğumuzda aşk , ayrılık , özlem gibi duygular hissetmeyiz . Bu tarz bir metin bizim ihtiyaç duyduğumuz konuda bilinçlenmemize ve öğrenmemize yardımcı olur .


Her metin kendine has bir anlatıma sahiptir . Ayrıca her metnin yazılış amacı farklıdır ve bu amaca uygun olarak da farklı yönlerimize hitap ederler  .

1 yorum:

Deneme