Eflatun'un Gözlemle , Dinle , Sus , Az Yargıla Çok Sor Sözünü Açıklayan Bir Kompozisyon Yazınız

Eflatun'un Gözlemle , Dinle , Sus , Az Yargıla Çok Sor Sözünü Açıklayan Bir Kompozisyon Yazınız

İnsan hayatta bir amaç için yaşamalıdır . Hedefi olmayan kimse azgın sularda boğulmaya mahkumdur . Bunun için bu hayatta her zaman bir uğraş için , bir hedef için çalışmalıyız . Bunun için de ilk önce çevremizde iyi bir gözlemci olmalı ve dikkatli gözlemler yapmalıyız . Çevremize şöyle bir baktığımızda , dünyaya şöyle bir baktığımızda ne olup ne bitiyor öğrenmeli ve keşfetmeliyiz . Daha sonra ise çok konuşmak yerine daha çok dinlemeyi tercih etmeliyiz ki daha fazla bilgi sahibi olalım ve daha az yanılma payına sahip olalım .

İki dinleyip bir konuşmalıyız . Konuşmadan önce konuşacağımız kelimeleri , cümleleri tek tek süzgeçten geçirip daha sonra dilimizle ifade etmeliyiz . Yani gerçekten anlamlı konuşabilmemiz için ve konuştuğumuz  konuların karşıdaki kişi ya da kişilerin hayatına anlam katabilmesi için az konuşmalı, öz konuşmalı daha çok dinlemeliyiz .  Çevremize ya da kendimize baktığımızda insan olarak hep karşıdakini yargılarız , bazen hiç durmadan acımasızca eleştiriler yaparız fakat farkında olmayız ki ilk önce eleştiriye kendimizde başlamanın ne kadar da önemli bir şey olduğunu . Çünkü ilk önce kendimizi değiştirmeliyiz . İnsanları hemen suçlayıp yargılamamalı , önce hatayı kendimizde aramalı ve kendimizi düzeltmeye çalışmalıyız . Emin olun bu şekilde yaparsak hayat daha anlamlı olur ve daha coşkulu bir yaşama sahip oluruz .  İnsanlık için , ülkemizin , milletimizin gelişmesi için , dünyamızın gelişip ilerlemesi ve kardeşçe bir dünyada yaşayabilmek için sürekli çalışmalı ve ilim ve fen yolunda ilerlemeliyiz . Bu yolda ilerlemek için çok soru sormalı yani çok fazla deney ve gözlemler yapmalı ve bilimin ve aklın ışığından ayrılmamalıyız .


Çevremizi daha anlamak için daha çok bilimsel çalışmalar yapmalı ve böylece kendimizi boş durmaktan da alıkoymalıyız . Milletler olarak ancak bu şekilde gelişiriz . 

6 yorum:

Deneme