Dürüst Bir İnsan Olmanın Faydaları Hakkında Bir Kompozisyon

Dürüst Bir İnsan Olmanın Faydaları Hakkında Bir Kompozisyon

Dürüstlük her şart altında doğruyu söylemek  ; zamana , mekana ya da kişilere göre farklı davranmamaktır . Dürüst insanların özü sözü bir olur , her yerde aynı şekilde konuşurlar . Dürüst insanlar kendisine zarar vereceğini bilse bile doğru yoldan asla ayrılmaz . İnsan ömrü geçicidir , önemli olan ise yukarıda bahsettiğimiz gibi bir insan olabilmektir yani dürüst olmak , dürüstçe yaşayabilmektir mühim olan .

Hiç kimse bir menfaat görmek maksadıyla dürüst olmak gayreti içerisine girmez . Dürüstlük bir kişilik meseledir . Dürüst olmayı başarabilen insanlar bu özelliklerinin karşılığında büyük faydalar görürler . En başta insanlar tarafından güvenilir olmak , sözüne itimat edilir olmak gibi hiçbir maddi imkanla kazanılamayacak bir vasfa sahip olurlar . Güvenilir insanlar herkes tarafından saygı görür hatta düşmanları tarafından bile . Hatırlayalım , peygamber efendimiz o kadar dürüst bir insandı ki düşmanları bile uzun bir yolculuğa çıkacakları zaman mallarını ona emanet ederlerdi . İşte bu dürüst insan olmanın bize sağlayacağı faydaların en büyüğüdür . Yani düşmanların tarafından bile saygı görmek .


Mevlana , " Dürüstlük pahalı bir mülktür , ucuz insanlarda bulunmaz . " diyor . Herkes dürüst olamaz maalesef . Dürüst olmak için çıkarcı olmamak , yalancı olmamak , ahlaksız olmamak ve daha onlarca şey gereklidir . 

11 yorum:

Deneme