19 Mayıs İle İlgili Kompozisyon Örneği

19 Mayıs İle İlgili Kompozisyon Örneği

19 Mayıs 1919 bir milletin var olma mücadelesinin adıdır . 19 Mayıs " Hasta Adam " denilirken artık ölü adam olarak adlandırılan bir milletin yeniden dirilişinin fitilidir . Bu fitili ateşleyen de Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür . Atatürk bu fitili tüm umutların bittiği bir anda " Bu millet esir yaşayacağına ölse daha iyidir " diyerek Samsun'a çıktığı gün ateşlemiştir . Atatürk Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatmış ve Anadolu topraklarının ilelebet Türk yurdu olduğunu tüm dünyaya haykırmıştır .

19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlayan bu yolculuk  Erzurum ve Sivas Kongreleri , 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ve nihayet 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile sonuca ermiştir . Milletimiz Atatürk'ün önderliğinde bu süreyi büyük kahramanlıklar ve başarılarla süslemiştir . 19 Mayıs aynı zamanda " milli egemenlik " kavramının da ortaya atıldığı bir sürecin ilk adımıdır . Bu tarihten sonra Türk milleti geleceğini yine kendinin belirleyebileceğini iyice anlamış ve millet olarak topyekun bir kurtuluş mücadelesi başlatılmıştır .


Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet var olması için en büyük desteğin gençlerden geleceğini çok iyi bildiği için 19 Mayıs'ı gençlere armağan etmiştir . Gençler de atalarının kendilerine duyduğu güveni boşa çıkarmayarak devletimize ve milletimize kanlarının son damlasına kadar sahip çıkacaklarına atalarına söz vermişlerdir . 

3 yorum:

Deneme