Bir Musibet Bin Nasihatten İyidir Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Bir musibet Bin Nasihatten İyidir Atasözü İle İlgili Kompozisyon

İnsanlar kendilerine nasihat edilmesinden  pek hoşlanmaz . Bu bazen gençlikten kaynaklanan dik başlılık yüzünden olur , bazen karşıdaki insanın konuşurken takındığı üslup bizi rahatsız ettiği için dikkate almayız bazen de ben her şeyi bilirim düşüncesi ile başkalarının nasihatlerini dinlemek istemeyiz .

"Bir musibet bin nasihatten iyidir " atasözü insanlara bir konuda binlerce kez uyarsanız bile sizi dinlemeyebilirler ama uyardığınız şey başına bir kere geldiğinde çektiği sıkıntı yüzünden bir daha aynı hatayı yapmaz anlamına gelmektedir . Mesela öğrencilik yıllarında bu durum ile karşılaşanlar çok olmuştur . Ders çalışmak istemeyen okula gelmekten  hoşlanmayan bir çocuğa annesi , babası , akrabaları , öğretenleri defalarca nasihat eder ; okula gitmezsen ileri de ıkıntılı bir yaşamın olur der ama çocuk hiç dinlemez . Okuldan ayrılıp da hayatın zorlukları ile yüz yüze gelince iş işten geçmiş olur . Bin kez edilen nasihat onu etkilememiştir ama yaşadığı bir zorluk ona gerçekleri göstermiştir .


İnsanlar bazı şeyleri yaşadığı zaman anlar . Başına gelmeden yapılan uyarılar onu pek etkilemez . Bu yüzden atalarımız " bir musibet bin nasihatten iyidir " demişlerdir . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme