Besle Kargayı Oysun Gözünü Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği Giriş, Gelişme, Sonuç

Besle Kargayı Oysun Gözünü Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği Giriş, Gelişme, Sonuç

İnsanların karakterleri türlü türlüdür . Kimi insanlar vefalı olur yapılan en ufak bir iyiliği bile unutmaz ve zamanı geldiğinde bu iyiliğin karşılığını verir . Kimi insanlar da çok vefasız olur ve kendisine yapılan iyilikleri unutur , unuttuğu gibi de " ne iyiliğini görmüşüm vb. " gönül kırıcı cümleler kurar . " Besle kargayı oysun gözünü " atasözü yapılan iyilikleri unutan unuttuğu gibi fırsatını bulduğunda kendisine iyilik yapan insanları kırmaktan da çekinmeyen insanları anlatmak için kullanılan bir atasözüdür .

Mesela şöyle bir örnek verelim : Anne babasını daha bebekken kaybetmiş bir çocuk düşünün . Bu çocuğa devlet sahip çıkarak onu yurtlarında büyütüyor ve mükemmel bir eğitim veriyor . Bu çocuk büyüyüp çok önemli bir mevkiye yükseliyor . Daha sonra kendisini para ya da başka şeylerle kandıran güçler ondan devlete ait gizli bilgileri satın alıyor . İşte bu insanın yaptığı tam da besle kargayı oysun gözünü atasözüne uymaktadır . Sahip olduklarını borçlu olduğu kapıya hainlik etmektir bunun adı .  Köpek aş yediği çanağa pislemez diye bir atasözümüz vardır ya işte böyle insanlar bunun tam zıttı karakterde olan kişilerdir .


İnsan iyilik yaparken karşılık beklememelidir . Böyle düşündüğü zaman gördüğü ihanet karşısında duyacağı acı ve üzüntü de o oranda azalır . Maalesef her insan aynı olmuyor ve bazı insanlarda yine maalesef diyorum çünkü kendilerine yapılan iyilikleri çk çabuk unutuyorlar .  

6 yorum:

Deneme